Οριστική λύση στο πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ στην Αμφιθέα

kalogiannis vouli

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές – τελωνειακές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, μέσω της θέσπισης κανόνων για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση εργαζομένων και συνταξιούχων.

Θέλω,αρχικά,να αναφερθώ σε ορισμένες πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που έχει ήδη προωθήσει η Κυβέρνηση επί φορολογικών ζητημάτων.Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της Ν.Δ., μειώθηκαν οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι. Ενδεικτικά:

Το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου και καταργήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 15% σε 5%, κυρίως δε ο ΕΝΦΙΑ, κατά 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35%, ξεπερνώντας την αρχική δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση 30%.Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στους συνταξιούχους, αγρότες, επιχειρηματίες.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, με το υπό συζήτηση σ/ν, μεταξύ άλλων αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 120 και 72 δόσεων, οι οποίες απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023.Επιπλέον, προβλέπεται ευεργετική ρύθμιση για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Προβλέπεται ακόμη η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη Δεκεμβρίου 2022.Η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2023, είναι αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο.

Στο σ/ν περιλαμβάνεται, επίσης, ένα ακόμη σημαντικό μέτρο για τη στήριξη των αγροτών. Προβλέπεται για το 2023 η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία, με την οποία διορθώνεται αναδρομικά ο ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Διαμέρισμα Αμφιθέας Δήμου Ιωαννιτών.

Με τη ρύθμιση διορθώνεται μια αδικία 10 ετών και επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά φόρου. Έχω ενημερώσει πολλούς Υπουργούς, έχω καταθέσει πολλές δεκάδες Ερωτήσεις για το θέμα, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι χθες.

Μόνο η σημερινή ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, οι κύριοι Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος κατάλαβαν την αδικία που υφίστανται οι συμπολίτες μας, έσκυψαν στο πρόβλημα και δίνουν λύση. Τους ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία μας. Θερμά τους ευχαριστούν και οι συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα επί 10 χρόνια από λάθη της Διοίκησης.

Όπως προκύπτει από τα προαναφερόμενα, η Κυβέρνηση και το Υπ. Οικονομικών, μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές πλαίσιο, συνεχίζουν να αφουγκράζονται την κοινωνία, λύνουν χρονίζοντα θέματα και λαμβάνουν μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε, με τεκμηριωμένες απόψεις, με σκληρή δουλειά και απτά αποτελέσματα .Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευτούν και πάλι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ