Ομόνοια: Ανιστόρητες οι αναφορές Μπερίσα

MPERISAΗ Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» καταδίκασε με ανακοίνωσή της τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας. «Η έγερση εδαφικών διεκδικήσεων δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις και προσβάλει την ειρήνη σε μια ευαίσθητη περιοχή και περίοδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δηλώσεις αυτές, όπως τονίζεται, αποτελούν «ευθεία έγερση εδαφικών διεκδικήσεων από πλευράς της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας».

«Με ανεδαφικές και ανιστόρητες δηλώσεις αυτού του ύφους, τίθεται σε απειλή η ειρήνη και η συμπόρευση των χωρών προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Ομόνοια».

«Όσοι αρθρώνουν τέτοιες απόψεις βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα με όσα οι καιροί επιβάλουν και οι λαοί οραματίζονται», ενώ «προσβάλουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις που αποτελούν ουσιαστική διάσταση στην επιζητούμενη ειρηνική συνεργασία στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο Μπερίσα έδωσε πάντως συνέχεια στο ζήτημα απαντώντας σε επικριτικές αναφορές μέσων ενημέρωσης περί εθνικιστικής εκ μέτους του ρητορικής, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στη χώρα.

«Το εθνικό ζήτημα είναι ο πολικός αστέρας του προγράμματος του Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα. «Εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να είχαμε άλλη προτεραιότητα από το αλβανικό εθνικό ζήτημα, κάνουν μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το έθνος μας είναι στο επίκεντρο προγραμμάτων εξόντωσης, περισσότερο από κάθε άλλο λαό» είπε ο Σ. Μπερίσα σε συγκέντρωση νεολαίων στα Τίρανα,την Παρασκευή.

«Οι Αλβανοί σήμερα είναι ελεύθεροι, αλλά η αλβανοφοβία εξακολουθεί να υπάρχει σαν σύννεφο στην περιοχή των Βαλκανίων. Κάποιοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους Αλβανούς ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» υποστήριξε ο αλβανός πρωθυπουργός.

«Οι Αλβανοί δεν είναι πια διαθέσιμοι να δεχθούν άλλη θέση, εκτός από αυτή των ελεύθερων πολίτων, όπου και αν ζουν στα πάτρια εδάφη τους. Οι Αλβανοί σήμερα είναι πιο ενωμένοι από ποτέ. Κάθε σπιθαμή αλβανικού εδάφους, είναι έδαφος στην εθνική συνείδηση του κάθε Αλβανού» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ