Ολοκληρωτική καταστροφή από τον ανεμοστρόβιλο

KATASTROFH_PREBEZAΠρωτοφανής καταστροφή που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο είναι αυτή που ζει από το πρωί της Πέμπτης η Πρέβεζα. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε με μανία την περιοχή και σάρωσε ότι βρήκε στην πέρασμά του.

Πολλά δέντρα υπέκυψαν στη μανία του και όχι μόνο εύθραυστα είδη, όπως ευκάλυπτοι και λεύκες, αλλά και τα πλέον ανθεκτικά όπως βαλανιδιές, κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές που είτε “σπάσαν σαν πράσα”, είτε ξεριζώθηκαν ολόκληρα.

Για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στο διάβα του, ούτε λόγος να γίνεται. Στην καλύτερη περίπτωση διαλύθηκε το πλαστικό κάλυψης, αλλά στην πλειοψηφία τους έπαθαν ζημιά σε δομικά υλικά (τόξα, στύλοι, υδρορροές κλπ) και αρκετά από αυτά κρίνονται μη επισκευάσιμα, όπως τονίζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

Καμιά καλλιέργεια υπαίθρια ή υπό κάλυψη, δενδρώδης ή εποχιακή, δεν επέζησε. Εκτεταμένες ζημιές έπαθαν και εγκαταστάσεις στην ΒΙ.ΠΕ, αποθήκες, συσκευαστήρια, υπόστεγα και οποιαδήποτε άλλη κατασκευή συνάντησε ο ανεμοστρόβιλος.

«Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, λέει η κινέζικη παροιμία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν επαρκούν ούτε χίλιες εικόνες για να περιγράψουν την έκταση της καταστροφής», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ιστολόγιο του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, ο πρόεδρός του Τάσος Γάτσιος και τονίζει την ανάγκη για άμεση εκτίμηση των ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ