Ολοκληρώθηκε στα Γιάννινα η 12η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ

kap s

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λιβανός τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η υλοποίηση του προγράμματος αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0», καθώς τα έργα που περιλαμβάνει είναι για τον πρωτογενή τομέα αντίστοιχα των μεγάλων οδικών έργων για τη χώρα. Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι τα έργα αυτά πρέπει να συνδέονται με ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, πρέπει να εξυγιανθούν οικονομικά ώστε να μπορούν να λειτουργούν προς όφελος του συνόλου των παραγωγών και τόνισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις του Περιφερειάρχη.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας είπε προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο νόμος του ΥΠΑΑΤ που ψήφισε χθες η Βουλή,  που δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης σταβλικών εγκαταστάσεων. Δίνουμε τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να κάνει άλμα προς τα εμπρός και να νιώσει ότι υπάρχει ένα κράτος που τον στηρίζει. Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός οι ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία είχαν τη στήριξη της πλειονότητας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήταν υπερθετικοί στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω βελτιωτικές προτάσεις είναι πρόθυμος να τις συζητήσει.

Ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι  συγκροτήθηκε ομάδα για την επεξεργασία της Εθνικής Στρατηγικής για την κτηνοτροφία και πρότεινε η πρώτη της συνεδρίαση να γίνει στα Ιωάννινα.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τους μετέχοντες στη Συνδιάσκεψη για τις ευχές για ταχεία ανάρρωση και μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι ένας πολύ σκληρός εχθρός. Μια μέρα πριν από το τρίτο εμβόλιο κόλλησα. Είναι μια πολύ σκληρή εμπειρία. Κόλλησαν επίσης η γυναίκα μου και το τρίτο μας παιδί που ήταν ανεμβολίαστο επειδή δεν έχει κλείσει τα 12. Τα άλλα δύο που είναι εμβολιασμένα τη γλύτωσαν. Κι επειδή οι βιωματικές εμπειρίες είναι οι πιο πειστικές να σας πω ότι στην ίδια παρέα όσοι είχαν κάνει το τρίτο εμβόλιο δεν κόλλησε κανένας. Είναι σημαντικό λοιπόν το εμβόλιο. Είναι το μοναδικό μας όπλο. Άρα πρωταρχικός σκοπός όλων μας και κυρίως ημών που ασχολούμαστε με τα κοινά, είναι να πείσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να κάνει το σωστό και για τον εαυτό του και για την κοινωνία και να εμβολιαστεί».

Γιώργος Στύλιος: Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή

 «Σήμερα, στον τόπο μου, την Ήπειρο, συζητάμε για τη νέα ΚΑΠ. Ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί αναπτυξιακό θεμέλιο για τη χώρα. Ειδικότερα, η ελληνική κτηνοτροφία, είναι στις προτεραιότητες τόσο της νέας ΚΑΠ όσο και της Κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε χθες στην Βουλή. Δώσαμε λύση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας, προκειμένου να μπορέσουν να αδειοδοτήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους. Με την πολιτική μας, ενισχύουμε τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως: επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία των δασών και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να εργαστούν στον τόπο τους».

Επί πλέον ο κ. Στύλιος τόνισε ότι η Ήπειρος είναι η έδρα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, καθώς παράγει το 50% του λευκού κρέατος που παράγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κτηνοτροφία στην Ήπειρο βρίσκεται σε προτεραιότητα, παράλληλα με τις λοιπές καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, το μέλι κλπ

Αλ. Καχριμάνης: Να στηριχθούν οι πραγματικοί παραγωγοί

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  καλωσόρισε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο τελευταίο διάστημα με τη στήριξη του Πρωθυπουργού για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με επιστέγασμα την χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τόνισε ιδιαίτερα την  αποφασιστικότητα του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα των προϊόντων Π.Ο.Π. και Γεωγραφικής Προέλευσης.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που προσφέρει απλόχερα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να στηριχθούν με τις ενισχύσεις οι πραγματικοί παραγωγοί, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της ταχείας εκπόνησης των χαρτών βόσκησης. «Είμαι βέβαιος ότι με τη θέληση και την αποφασιστικότητα που σας διακρίνει θα γίνουν κι άλλα σημαντικά βήματα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο Υπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ