Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη του Σουλίου

geniki souli

Το αμέσως επόμενο διάστημα και μετά από συνεννόηση της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.

Αυτό έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη στην διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που συνδιοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και ο Δήμος Σουλίου.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αναμένεται να είναι ένα από τα Χωρικά που θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Στην ημερίδα και μέσα από δέκα ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων, που άπτονται της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, της αρχιτεκτονικής και της λαογραφίας, αναδείχθηκαν διαφορετικές πλευρές της πορείας του Σουλίου στον χρόνο.

«Το Σούλι δεν είναι μια τυχαία περίπτωση στον κόσμο. Το Σούλι είναι ένα πρότυπο αγάπης για ανεξαρτησία και ελευθερία. Συγκεντρώνει πάρα πολλά σημαντικά σημαντικά χαρακτηριστικά ισχυρότατης ιστορικής, πολιτισμικής και πολιτικής ταυτότητας… Στον αντίποδα της απαστράπτουσας ιστορικής του αίγλης, παρουσιάζει μια εικόνα υποδεέστερη της δυναμικής, που διαθέτει“, σημείωσε η ερευνήτρια Έλενα Κωνσταντινίδου, που εισηγήθηκε το θέμα “η ταυτότητα του Σουλίου”, τονίζοντας ότι αν και ο ιστορικός τόπος διατηρεί ζωντανούς κάποιους οικιστικούς πυρήνες και θα πρέπει να συνεχίζει να ζει, ωστόσο «η σημερινή κατάσταση αποκαλύπτει έναν τόπο εγκαταλελειμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ