Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.. Πόσες «χωράει» η Ήπειρος

espa 27

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ και σκοπό έχουν την ολιστική αντιμετώπιση μιας περιοχής και την ανάπτυξή της με ενεργοποίηση και ιδιωτικών επενδύσεων.

Η Ήπειρος έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα μία μόλις ΟΧΕ, αυτή της πολιτιστικής διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα. Παρουσιάζει υψηλούς δείκτες απορρόφησης καθώς τα έργα αναστήλωσης έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά, όμως το έλλειμμα σε επίπεδο συνολικού σχεδιασμού και φιλοσοφίας είναι εμφανές. Η δικτύωση επιχειρήσεων στον χώρο παρέμβασης δεν έχει γίνει ορατή όπως και η «ταυτότητα» στα παραγόμενα προιόντα.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για το νέο ΕΣΠΑ έχει εγκριθεί από την Κοινότητα εδώ και αρκετούς μήνες.

Από τα 430 περίπου εκατομμύρια, «ονοματισμένα» για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις έχει 35,4 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς μόνο ένα ποσοστό του προγράμματος μπορεί να διατεθεί για ΟΧΕ.

Η Διαχειριστική Αρχή αναφέρει ότι «εκπονείται εμπειρογνωμοσύνη για τον προσδιορισμό των περιοχών παρέμβασης που εμφανίζουν θεματική ή και χωρική συνέχεια με δυνατότητα αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πόρων και ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και πολιτιστικών πόρων».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το σχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί ούτε είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει ωστόσο άλλες τρεις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις πέραν αυτής των Πολιτιστικών Διαδρομών που θα συνεχιστεί και στο νέο πρόγραμμα.

Έχει κάνει γνωστό ότι θα εκπονηθεί μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την περιοχή του Σουλίου, μία δεύτερη για την περιοχή των Μαστοροχωρίων και των ιαματικών πόρων και μία ακόμη για το Συρράκο, τους Καλαρύτες, το Ματσούκι και το όρος Λάκμος!

Την ερχόμενη Δευτέρα –Μεγάλη Δευτέρα- γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της  Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης και της Ομάδας Σχεδιασμού της  Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τον Αμβρακικό.

Στη  συνεδρίαση εκτός από τα μέλη της Επιτροπής έχουν προσκληθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και άλλοι φορείς.

Η συνάντηση  θα είναι η πρώτη  μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ της ΜΟΔ και τους Δήμους Αρταίων, Πρέβεζας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά, Ακτίου -Βόνιτσας και Αμφιλοχίας καθώς και την ΕΤΑΝΑΜ ΑΑΕ ΟΤΑ.

Αντικείμενο της Προγραμματικής  Σύμβασης αποτελεί ο σχεδιασμός Προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, το οποίο θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση της στρατηγικής και της οριοθέτησης της περιοχής  καθώς και την κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου δράσης με στόχο την χρηματοδότηση για την  βιώσιμη ανάπτυξη  στηριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος.

Μία ακόμη Ολοκληρωμένη Επένδυση σχεδιάζεται για την λίμνη Πουρναρίου και την αξιοποίηση της περιμετρικής ζώνης. Κι αυτή με πρωτοβουλία της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και χρηματοδότηση των μελετών από την ΠΕΔ Ηπείρου..

Αισίως λοιπόν μετράμε πέντε νέες Χωρικές Επενδύσεις συν αυτή των αρχαίων θεάτρων..

Ένας τέτοιος αριθμός δεν ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία των σχεδίων αυτών ούτε βέβαια μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του νέου Περιφερειακού Προγράμματος..

Περιφέρεια και Δήμοι προφανώς οφείλουν να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν τις προτεραιότητες.. Διαφορετικά θα υπάρξει ένας κατακερματισμός πόρων και σίγουρα δεν θα μπορεί να μιλάει κανείς για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ