Ολοκληρωμένα πλέγμα έργων για ανάδειξη του Σουλίου

kaxrimanis mendoni perifereia

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην περιοχή του Σουλίου θα υλοποιηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ με σκοπό την συνολική ανάδειξη του ιστορικού χώρου.

Την απόφαση για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου έργων έκανε γνωστή ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ενώπιον της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του Σουλίου είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • kaxrimanis mendoni perifereia1

Ήδη ένα πακέτο μελετών ωρίμασε και έτσι δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου πλέγματος έργων από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για την άριστη συνεργασία αλλά και για την παρουσία της στην περιοχή μέσω της οποίας διευθετήθηκαν αρκετά ζητήματα.

Ο ίδιος έκανε την ειδική αναφορά στην Ολοκληρωμένη Χωρική στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τις έννοιες της ελευθερίας και της θυσίας.

Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου όπως είχαν δρομολογηθεί από παλιότερες συμφωνίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνονται:

-Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.

-Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.

-Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.

-Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.

-Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ