Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Ήπειρο..

ekloges 23

Ελάχιστοι είναι οι Δήμοι της Ηπείρου που όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθούν σε δεύτερο εκλογικό γύρο για να αναδείξουν τους νέους δημάρχους. Αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση αλλά δεδομένο με βάση το νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται μία παράταξη μπορεί να κερδίσει τις εκλογές την πρώτη Κυριακή αρκεί να έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 43%.

Με δεδομένο ότι σε αρκετούς Δήμους οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τρεις, με μία από αυτές να είναι η Λαϊκή Συσπείρωση που συνήθως συγκεντρώνει ποσοστά κοντά σε αυτά του ΚΚΕ, συμπεραίνεται ότι δεύτερη Κυριακή θα υπάρξει σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

Στο Νομό Άρτας

Ο Δήμος Αρταίων είναι πολύ πιθανό να κριθεί στον πρώτο γύρο. Κατέρχονται τέσσερις παρατάξεις με τις δύο από αυτές να έχουν αναπτύξει δυναμική που μπορεί να τις φέρει κοντά στη νίκη.

Ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης έχει ως ισχυρό αντίπαλο τον Χριστόφορο Σιαφάκα.

Στις εκλογές κατέρχονται επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Στράτο Καλλώνη και η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση με επικεφαλής την Βάσω Αμπελογιάννη.

Εκλογές ενός γύρου θα γίνουν στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Οι υποψήφιοι είναι δύο, ο σημερινός δήμαρχος Περικλής Μίγδος και η Ελευθερία Κοσσυβάκη και θα δώσουν την μάχη για την πρωτιά.

Τρεις παρατάξεις διεκδικούν τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος έχει απέναντί του τον Γιώργο Αθανασούλα και την Ερασμία Ζαβιτσάνου. Δύσκολα μπορεί να γίνει εκτίμηση για τη δυναμική των παρατάξεων και δεν αποκλείεται να είναι ένας από τους Δήμους έκπληξη που μπορεί να οδηγηθεί στο δεύτερο γύρο.

Τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι διεκδικούν και τον Δήμο Σκουφά. Πρόκειται για τη σημερινή δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση που έχει απέναντί της την ισχυρή υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Κώστα Παπασιώζου και τον Ηλία Σαπρίκη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης. Ο Δήμος όπως όλα δείχνουν θα κριθεί στην πρώτη Κυριακή.

Στο Νομό Πρέβεζας

Στο Νομό Πρέβεζας ο μόνος δήμος που μπορεί να χρειαστεί δεύτερο γύρο είναι αυτός της Πάργας. Οι Δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού με τρεις υποψηφιότητες στον καθένα, θα κριθούν την πρώτη Κυριακή.

Τον Δήμο Πρέβεζα διεκδικεί ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος ο οποίος έχει ισχυρό αντίπαλο τον Γιώργο Νίτσα. Η τρίτη παράταξη είναι της Λαικής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Κώστα Κύρλα.

Στο Δήμο Ζηρού οι παρατάξεις που μετέχουν είναι επίσης τρεις. Του σημερινού δημάρχου Νίκου Καλαντζή, του Γιώργου Ζυγούρη που επανέρχεται μετά από μία δεκαετία στα αυτοδιοκητικά πράγματα και η Λαική Συσπείρωση με επικεφαλής τον Μενέλαο Γείτονα.

Στο Δήμο Πάργας οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις. Ο σημερινός Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος έχει απέναντί του τον προερχόμενο από την παράταξη Καχριμάνη Αχιλλέα Γκούμα. Αναφορά στον κεντροδεξιό χώρο έχει και ο Γιάννης Δήμας που κατέρχεται υποψήφιος ενώ ο τέταρτος είναι ο Πέτρος- Αθανάσιος Δέσκας επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στο Νομό Θεσπρωτίας

Στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, την Ηγουμενίτσα η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα. Τα προγνωστικά είναι πολλά όμως οι εκλογές έχουν πάντα εκπλήξεις.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τους τρεις να διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή ή την είσοδο στο δεύτερο γύρο.

Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Λώλος, ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας και ο Παναγιώτης Νταής.

Το παζλ συμπληρώνεται με την Λαική Συσπείρωση και με επικεφαλής της τον Θεόδωρο Δήμα.

Εκλογές μιας Κυριακής θα γίνουν στο Δήμο Φιλιατών. Οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο και πρόκειται για τον Βασίλη Τζίγκο και τον Πέτρο Κατσάρη.

Το πιθανότερο είναι ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και στο Δήμο Σουλίου με τρεις υποψηφιότητες.

Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης έχει απέναντί του τον Αθανάσιο Ντάνη και με την Λαική Συσπείρωση τον Θεόδωρο Μπρέστα.

Στο Νομό Ιωαννίνων

Στο Νομό Ιωαννίνων εκεί που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος είναι στο μεγάλο δήμο Ιωαννιτών όπου κατεβαίνουν και οι περισσότεροι υποψήφιοι. Ενδέχεται το ίδιο να συμβεί και στο Δήμο Ζίτσας όπου οι υποψήφιοι είναι τέσσερις. Οι υπόλοιποι έξι δήμοι του Νομού, όπως όλα δείχνουν, θα κριθούν την πρώτη Κυριακή.

Τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων διεκδικούν ο Νίκος Βαίτσης, ο Λάμπρος Τραγουδάρας και ο Λεωνίδας Λεοντάρης με την παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης. Το 43% δείχνει μονόδρομος και η εκλογή θα κριθεί την πρώτη Κυριακή.

Το ίδιο θα συμβεί και στο Δήμο Δωδώνης όπου ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης έχει απέναντί του τον Γιάννη Καραμπίνα. Της Λαικής Συσπείρωσης ηγείται ο Αντώνης Πετράκης.

Εκλογές ενός γύρου για το Δήμο Ζαγορίου με δύο μόνο υποψηφιότητες. Ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος διεκδικεί μία ακόμη θητεία ενώ νέα υποψηφιότητα για την περιοχή είναι αυτή του Λευτέρη Ζαρκάδα.

Ο Δήμος Ζίτσας παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον ως ο δεύτερος μεγαλύτερος του Νομού. Ο σημερινός δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος έχει απέναντί του την πρώην αντιδήμαρχο Γιάννα Γεωργούλα, τον Σπύρο Πάικα και την Σπυριδούλα Δαρδάνη επικεφαλής της ΛΑΣΥ. Ο συγκεκριμένος είναι από τους Δήμους όπου το ΚΚΕ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του  ενώ ήταν παραδοσιακά ενισχυμένες οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Πέρα από αυτούς ο σημερινός δήμαρχος μετρά διαρροές από την κεντροδεξιά από την οποία προέρχεται η Γιάννα Γεωργούλη.

Στο Δήμο Κόνιτσας οι υποψήφιοι είναι τρεις και η εκλογή αναμένεται να κριθεί την πρώτη Κυριακή. Ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Εξάρχου έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου που ηγείται διευρυμένης παράταξης ενώ ο Δημήτρης Σδούκος είναι επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης.

Την πρώτη Κυριακή θα κριθεί η εκλογή νέου Δημάρχου στο Δήμο Μετσόβου. Η Μαρία- Χριστίνα Αβέρωφ και ο Θεόφιλος Σούλτης είναι οι δύο υποψήφιοι και ένας από αυτούς θα κόψει το νήμα του 43%.

Στο Δήμο Πωγωνίου είναι επίσης πολύ πιθανό ότι η εκλογή θα κριθεί στον πρώτο γύρο. Ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Καψάλης έχει απέναντι τον πρώην συνεργάτη του Χρήστο Γκόγκο ενώ κυριολεκτικά στο παρά ένα μπήκε στην εκλογική μάχη μετά την περιπέτεια στο Πρωτοδικείο η Λαική Συσπείρωση με επικεφαλής τον Δημήτρη Ροσιλόβαλη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από αυτούς που θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο. Έτσι στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην πρώτη Κυριακή όπου οι δύο πρώτοι θα κληθούν να αναμετρηθούν.

Ο σημερινός Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας, η Όλυ Τσουμάνη επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης και ο Χρήστος Πάτσούρας επικεφαλής της ΑΡΠΙ-Αγωνιστικό Μέτωπο είναι οι επικεφαλής των παρατάξεων που δίνουν την μάχη των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ