Ολική καταστροφή, αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις

KATASTROFH_PREBEZAΕυρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Πρέβεζας, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκλήθηκαν, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, του υπεύθυνου του ΕΛΓΑ κι άλλων τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με τον Προιστάμενο του ΕΛΓΑ Σωτήρη Χήρα η αποζημίωση είναι δυνατή για μεν τις εγκαταστάσεις και το πάγιο κεφάλαιο μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ, για δε τη φυτική παραγωγήμε υποβολή δηλώσεων ζημιάς. Και στις δύο περιπτώσεις όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο παραγωγός να έχει υποβάλλει τη σχετική δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής και φυσικά να έχει πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά για το 2012.

Επειδή οι πληγέντες είναι στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην ασφαλιστούν στον ΕΛ.Γ.Α., τόσο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων με άλλους τρόπους.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου έχει αποσταλεί έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αλλά και του Περιφερειάρχη προς τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σχετική επερώτηση για το θέμα έχει κατατεθεί και στη Βουλή και θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης ενημέρωσε τους αγρότες ότι από αύριο, και παρά την κατάληψη η οποία συνεχίζεται στο Δημαρχείο, θα βρίσκεται στο Δήμο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για αποζημίωση.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των φορέων των αγροτών οι οποίοι έθεσαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο όπως: Αθέμιτος ανταγωνισμός από αθρόες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών σε γεωργικά εφόδια και καύσιμα, ελλείψεις υποδομών, προβλήματα με την εκπαίδευση των νέων αγροτών κ.ά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θεοδωρίδης παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό του ΥΠ.Α.Α.Τ. η δημιουργία περιφερειακών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων (αίτημα των φορέων ήταν το αντίστοιχο δημοπρατήριο της Περιφέρειας Ηπείρου να γίνει στην Πρέβεζα) καθώς και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πανελλαδικά περίπου 3000 αγροτών, από τους οποίους περίπου 200-300 θα είναι στην Ήπειρο.

Επειδή τα θέματα προς συζήτηση ήταν πολλά και σοβαρά, και επειδή μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων, ο Αντιπεριφειάρχης κάλεσε τους φορείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια να οργανώσουν μία ημερίδα εντός του Ιανουαρίου, με την πρόσκληση και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα προβλήματα της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ