Με ένα ιδιαίτερα καυστικό άρθρο στην εφημερίδα «Documento», η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, εξαπολύει μετωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κ. Γεροβασίλη κάνει λόγο για ένα «δόγμα “χεράτων” παρεμβάσεων» που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου και διαπερνά ολόκληρη τη διακυβέρνηση, από την υπόθεση των υποκλοπών μέχρι το πρόσφατο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η βουλευτής Άρτας κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι, αντί να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή 20 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Μάλιστα, σχολιάζει σκωπτικά τις αναφορές περί ανάγκης θέσπισης ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στο Σύνταγμα.
Η «ακτινογραφία» των υποκλοπών
Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου αφιερώνεται στην υπόθεση των υποκλοπών, όπου η κ. Γεροβασίλη παραθέτει μια σειρά από ενέργειες που χαρακτηρίζει ως «χεράτες»:
- Την υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στον Πρωθυπουργό το 2019.
- Τις νομοθετικές αλλαγές για τα προσόντα των διοικητών σε ΕΥΠ και Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
- Την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ και τις παρεμβάσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
«Δεν είναι υπόθεση ιδιωτών»
Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη σύνδεση της εταιρείας «Κρίκελ» με την «Intellexa», αποδεικνύουν ότι το Predator δεν ήταν υπόθεση ιδιωτών.
Καταλήγει δε με το ερώτημα γιατί, ενώ οι στόχοι ΕΥΠ και Predator ταυτίζονται κατά το ένα τρίτο, τα ζητήματα αυτά δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη σε βάθος.
Το άρθρο της κ. Γεροβασίλη έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η πολιτική αντιπαράθεση για το Κράτος Δικαίου κορυφώνεται, με την αντιπολίτευση να κρατά το θέμα των υποκλοπών ψηλά στην ατζέντα.