Όλα τα νέα μέτρα και πως θα εφαρμοστούν

xardalias nikos

Τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή εν όψει των εορτών επανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η χώρα παραμένει σε lockdown και έτσι διατηρείται η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια.

Από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται μόνο η μετάβαση πελάτη σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντος που έχει προαγοράσει, η λεγόμενη μέθοδος click away. Ο πολίτης θα πρέπει να φέρει μαζί του αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς και να έχει αποστείλει SMS με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα.

Δεν θα επιτρέπεται το click away για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Τι θα ανοίξει

Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2.

Στα κομμωτήρια η προσέλευση αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Απαγόρευση μετακινήσεων

Διατηρείται η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Για τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα, μειώθηκε η υποχρεωτική καραντίνα από 10 μέρες σε 3.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο.

Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ