Όλα όσα έγιναν για τους εργάτες γης στην Άρτα

psathas vasilis

Εκτενή ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει με σκοπό τον έλεγχο σε χώρους διαβίωσης αλλοδαπών που εργάζονται ως εργάτες γης έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών άλλωστε αυτό το διάστημα εργάζεται στους κάμπους της Άρτας στην συγκομιδή προϊόντων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς σε συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας με την Ελληνική Αστυνομία έγινε ο εντοπισμός των χώρων όπου διαμένουν έτσι ώστε να τεθούν οι ιδιοκτήτες προ των ευθυνών τους, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα καταλύματα είναι πρόχειρα και οι συνθήκες απαράδεκτες.

Αρχικά διενεργήθηκαν δέκα αυτοψίες και επανέλεγχοι σε χώρους – οικόπεδα, όπου διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, εντός αποθηκών ή οικημάτων, τα οποία δεν έφεραν καμιά προδιαγραφή για διαβίωση εντός αυτών.

Αυτές οι κοινές αυτοψίες και η συνεργασία με την Αστυνομία, είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση είκοσι περίπου σημείων – χώρων διαβίωσης απ’ όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των διαμενόντων, τη σφράγιση των αποθηκών – σπιτιών, τη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κλήση σε απολογία των ιδιοκτητών και αποστολή εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ψαθάς η Άρτα για διάστημα τεσσάρων έως πέντε μηνών χρειάζεται περίπου τρεις χιλιάδες εργάτες γης.

Με την έλευση του Σεπτεμβρίου και των πρώτων εργατών γης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, έγιναν κοινές συσκέψεις με τους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, τους εμπόρους, τους αντιπροσώπους και τους μεσάζοντες των αγροτικών προϊόντων που απασχολούν εργάτες γης, έτσι ώστε να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθούν οδηγίες;.

Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία διενεργούν αυτοψίες σε περιοχές του κάμπου της Άρτας όπου διαμένουν εργάτες γης (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί), διερευνούν την ύπαρξη ανθυγιεινής εστίας και προβαίνουν σε συστάσεις και μέτρα εξυγίανσης του χώρου, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η Δημόσια Υγεία των διαμενόντων και των περίοικων όσο και να μην καθίσταται υποβάθμιση περιβάλλοντος.

«Θέματα που αφορούν την ύπαρξη λοιμωδών νοσημάτων, άπτονται της αρμοδιότητας του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα για τον covid-19 αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και λαμβάνει όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία και άπτονται της αρμοδιότητάς της με σκοπό την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών της περιοχής μας και των εποχικών εργατών που απασχολούνται στον κρίσιμο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ