Οκτώ πρόεδροι Κοινοβουλίων την Παρασκευή στα Γιάννινα!

BOULES

BOULES

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ’ όλες τις χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου, και υπό ελληνική προεδρία, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα η 15η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της περιφερειακής αυτής συνεργασίας ευρωπαϊκών κρατών, αύριο και μεθαύριο, Πέμπτη και Παρασκευή, 6-7 Απριλίου 2017.

Τις αντιπροσωπείες θα υποδεχθεί αύριο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος θα προεδρεύσει της Διάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, με ομιλία του, την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 11:00. Νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Βούτσης θα προβεί σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις και συνεργασίες με ομολόγους του.

Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μετέχουν οκτώ κράτη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβενία ως μέλη της Ε.Ε., η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ως υπό ένταξη χώρες, καθώς και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη που υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ε.Ε. στις αρχές του 2016 και αποτελεί εν δυνάμει υποψήφιο μέλος.

Στις εργασίες της Διάσκεψης –εισηγήσεις, τοποθετήσεις, συζητήσεις– περιλαμβάνονται δύο θεματικές ενότητες που αφορούν αφενός την ανάγκη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζεται με τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες και αφετέρου τη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

Βασικοί ομιλητές θα είναι –κατά σειρά– στην πρώτη θεματική ενότητα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, ενώ τη δεύτερη θεματική ενότητα θα αναπτύξουν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Γάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, Πρέσβης Fabio Pigliapoco.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης από τους συμμετέχοντες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ