Οι υπηρεσίες του κράτους γκρεμίζουν τα όνειρα του 18χρονου Κωνσταντίνου

amea k

Ο Κωνσταντίνος 18 ετών και παιδί με αναπηρία στερήθηκε το δικαίωμα στη μόρφωση. Η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν κατέστη εφικτή και ο πολυετής αγώνας της μητέρας του για το αυτονόητο συνεχίζεται.

Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία πέντε μηνών διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση τύπου δεξιάς σπαστικής ημιπληγίας, πάθηση εκ γενετής που επιφέρει σοβαρή αναπηρία εφ’ όρου ζωής.

Από τότε ο γολγοθάς συνεχίζεται με μοναδικό στήριγμα την μητέρα του. Αίτημα της Παρασκευής Κίτσου ήταν η συμμετοχή του Κωνσταντίνου στις πανελλήνιες σε ειδική κατηγορία, κάτι που προβλέπεται.

Δεν κατέστη εφικτό.. Από τον Ιούνιο όταν για πρώτη φορά το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα και μέχρι τώρα δεν άλλαξε τίποτα..

Όπως αναφέρει η κ. Κίτσου το 2008 ο Κωνσταντίνος είχε πάρει πιστοποίηση αναπηρίας με ποσοστό 80% από επιτροπή της τότε Νομαρχίας Ιωαννίνων. Μπήκε σε πρόγραμμα επιδότησης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

Από το 2013 όταν η μητέρα απευθύνθηκε στο ΚΕΠΑ και μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει πιστοποίηση αναπηρίας που να αναγράφει την πραγματική πάθηση του Κωνσταντίνου.

Οι δύο πιστοποιήσεις αναγράφουν ποσοστό αναπηρίας κάτω από το ελάχιστο που αποδίδει ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.

Η ίδια έχει απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στις δικαστικές αρχές ακόμη και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Επειτα από ερώτηση βουλευτού προς τα υπ. Εργασίας και Υγείας, ο υπ. Υγείας ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση του παιδιού. Από το υπ. Υγείας προτάθηκε η λύση που θα έδινε στον γιο μου δικαίωμα στη ζωή: να αιτηθώ για το 18χρονο τέκνο μου το παραπληγικό επίδομα από τον ΕΦΚΑ, ώστε να επαναξιολογηθεί από επιτροπή ΚΕΠΑ, να εκδοθεί πιστοποίηση αναπηρίας με την πραγματική πάθηση για κάθε νόμιμη χρήση. Με αυτή την πιστοποίηση υπήρχε η πιθανότητα να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ειδική κατηγορία. Η Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ιωαννίνων από τις 25 Αυγούστου έως σήμερα αρνείται να μου χορηγήσει το παραπεμπτικό που χορηγεί ο ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους το 2022, απαραίτητο έγγραφο για να αιτηθεί ο ασφαλισμένος αξιολόγηση από επιτροπή ΚΕΠΑ. Μέχρι στιγμής, ούτε η Εισαγγελία βοήθησε ώστε να σταματήσει η κακοποίηση του παιδιού από δημόσιες υπηρεσίες. Τις τελευταίες μέρες έγιναν κάποιες κινήσεις από το υπ. Δικαιοσύνης, ίσως και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» αναφέρει η μητέρα του Κωνσταντίνου.

Η ίδια είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως το παράπονο της παραμένει.. Και είναι το παράπονο της μάνας για το δίκιο του παιδιού της.. Και κυρίως για το όνειρό του να σπουδάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ