Οι Σουδενίτες αναζητούν κοινές ρίζες

Την βάση για περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί εάν όντως υπάρχει, πέραν της κοινής ονομασίας, και γενετική σχέση ανάμεσα στα Άνω και Κάτω Πεδινά (Σουδενά) Ζαγορίου με τα Άνω και Κάτω Λουσούς (Σουδενά) Καλαβρύτων, τα Λουσικά και τα Άνω Σουδεναίικα Πατρών, αποτελεί το βιβλίο «Οι ρίζες των Σουδενιωτών» που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην πλατεία των Άνω Πεδινών.

Το βιβλίο των 530 σελίδων και 350 φωτογραφιών και συνολικά η δύσκολη και επίπονη οκταετής έρευνα του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας Πατρών με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων από τις δυο περιοχές,  χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η πρώτη παρουσίαση είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο στα Λουσικά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, παρουσία πολυπληθούς αντιπροσωπείας από τα δυο χωριά του Ζαγορίου και του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου.

Δεκάδες κάτοικοι από τα τέσσερα χωριά της Αχαΐας και τα Άνω και Κάτω Πεδινά, αυτοδιοικητικοί, μέλη του Δικαστικού Σώματος, οι Τοπικοί Εκπρόσωποι των χωριών, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συντελεστές της έκδοσης βρέθηκαν την Κυριακή στα Άνω Πεδινά και παρακολούθησαν την νέα παρουσίαση.

Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από το Δήμο Ζαγορίου, τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Πανωσουδενιωτών, τον Μορφωτικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Πεδινών και τον Σύλλογο Σουδενιωτών Πατρών και Περιχώρων.

 «Εξαιρετικά έντιμο βιβλίο»

Ο Βασίλης Δαλκαβούκης από το Μονοδένδρι, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σημείωσε ότι είναι ένα «εξαιρετικά έντιμο βιβλίο» που βασίζεται σε υποθέσεις τις οποίες θεμελιώνει με βασανιστικό τρόπο, όπως πρέπει να γίνεται στην επιστήμη.

Το χαρακτηρίζει, πρόσθεσε, πολυεπιστημονικότητα και αποτελεί μια πρόταση για να κάνεις ιστορία του τόπου.

Σε ότι αφορά τον στόχο να αποδειχθεί και γενετική σχέση ανάμεσα στα δυο χωριά του Ζαγορίου με τα τέσσερα της Αχαΐας, σημείωσε ότι «έγινε μεγάλη προσπάθεια να τεκμηριωθεί, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις, αλλά δεν τεκμηριώνεται πλήρως, ούτε και αποκλείεται».

Ο κ. Δαλκαβούκης τόνισε τις αναφορές του βιβλίου για τις μετακινήσεις από τα Σουδενά Ζαγορίου προς την Πελοπόννησο τον 15ο αιώνα, λόγω πίεσης των κατοίκων τους από Αλβανούς και Τούρκους και εγκατάσταση τους στο οροπέδιο Σουδενών Καλαβρύτων με επικεφαλής την οικογένεια Βλάση και επισήμανε ότι για πρώτη φορά, μετά τις έρευνες των Ι. Λαμπρίδη και Κ. Λαζαρίδη, αντλούνται πληροφορίες από τα τουρκικά αρχεία. Ακόμη κι αν δεν έχουν γενετική σχέση των χωριά το βιβλίο έχει φέρει κοντά τις δυο περιοχές και σημασία έχει να ερευνηθεί περαιτέρω αυτή η σχέση, είπε ο κ Δαλκαβούκης.

Ο Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Αρχαιολόγος – Ερευνητής Οθωμανικής Ιστορίας & Πολεοδομίας, αναφέρθηκε στις έρευνες που αφορούσαν τα οθωμανικά αρχεία και στο υλικό που βρέθηκε για τις δυο περιοχές, καθώς και στην ανάγκη να συνεχιστεί η αναζήτηση.

Στην τεράστια πολυετή προσπάθεια και στο πλήθος όσων εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για το βιβλίο, αναφέρθηκε ο αρχαιολόγος και εκπαιδευτικός, εκ των επιμελητών της έκδοσης, Κώστας Παπαγιαννόπουλος από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας Πατρών, σημειώνοντας ότι το βιβλίο απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο στους ειδικούς.

Παρέθεσε σειρά στοιχείων από τα κεφάλαια του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι στους μεταβυζαντινούς χρόνους η εγκατάσταση Ηπειρωτών στα ορεινά της Πελοποννήσου είναι γεγονός, ενώ ως προς τα ονοματολογικά οικογενειών ανέφερε ως παράδειγμα ότι η μεγάλη οικογένεια των Πετμεζαίων στην Πελοπόννησο ονομάζονταν πριν Βλασαίοι, το όνομα της πρώτης οικογένειας από τα Σουδενά Ζαγορίου που έφθασε στην Αχαϊα.

 Ευχαριστίες προς υποστηρικτές και συντελεστές

 Ο κ. Παπαγιαννόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αναφέροντας τα ονόματα και τις ιδιότητες τους και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία στήριξε οικονομικά την όλη προσπάθεια, καθώς και τους Γιώργο και Ελένη Δούβλη και τον επίτιμο αρεοπαγίτη Βασίλη Λαμπρίδη.  Για το βιβλίο συνεργάστηκαν, (ορισμένοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση) σε ότι αφορά το Ζαγόρι και την Ήπειρο γενικότερα, οι: Αμαλία Βλαχοπούλου-Οικονόμου, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Οικονόμου, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βαγγέλης Παπιγκιώτης, Ιστορικός Μ.Α.,  Έφη Σουσιοπούλου, Πολιτικός Υπομηχανικός, Δρ Καλλιόπη Στάρα, Ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δρ Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Δασαρχείο Ιωαννίνων, Ανθή Φιλίδου, Αρχαιολόγος Μ.Α., Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δρ Ιωάννης Π. Χουλιαράς, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

 Χαιρετισμοί αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων

 Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου σημείωσε ότι «δεν πρόκειται απλά για ένα βιβλίο ιστορίας και λαογραφίας, αλλά για ένα καθαρά επιστημονικό βιβλίο». Ο κ. Σπύρου αναφερόμενος στην άντληση στοιχείων για το Ζαγόρι από τα οθωμανικά  αρχεία και την συνέχιση της έρευνας σημείωσε ότι αποτελεί επιθυμία του Δήμου δεδομένου ότι θα προκύψουν άγνωστα στοιχεία για το Ζαγόρι που διέθετε άλλοτε 60 χωριά, όπως αναφέρεται στο Χρονικό της Βουτσάς.

Ο αντιδήμαρχος Ζαγορίου Άγγελος Αρμένης σημείωσε ότι το βιβλίο εκτός των άλλων μπορεί να αποτελέσει την βάση για συνεργασία και ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στους Δήμους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραυτακόπουλος επισημαίνοντας ότι το βιβλίο μπορεί να φέρει κοντά τις δυο περιοχές.  Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανωσουδενιωτών ο Γιώργος Δούβλης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για την οικονομική στήριξη της έκδοσης και τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου.

Χαιρετισμό απήυθυνε και η πρόεδρος του Μορφωτικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Πεδινών Ισμήνη Διαμάντη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σουδενιωτών Πατρών και Περιχώρων Βασίλης Ζαφειρακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι με το βιβλίο ήρθε στο φως η κοινή καταγωγή και τον χαρακτήρισε ως ιστορική παρακαταθήκη για όλους τους Σουδενιώτες. Από το Δήμο Ζαγορίου παραβρέθηκαν, επίσης, στην εκδήλωση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο Ηλίας Ράπτης από την ίδια παράταξη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση χορευτικών του Συλλόγου Πανωσουδενιωτών με το συγκρότημα του Μιχάλη Μπραχόπουλου και Γιώργου Πατσιούρα, ενώ ο Δήμος παρέθεσε γεύμα στους επισκέπτες από την Αχαϊα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ