Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου

Το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Εργασίας, εκφράζοντας καταρχάς την ικανοποίηση του για τα άμεσα και έγκαιρα μέτρα που λάβανε, τόσο στον τομέα της Δημόσιας Υγείας για την προστασία των πολιτών από την πανδημία, όσο και για τα οικονομικά μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, επιστολή η οποία λήφθηκε υπόψη και από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού, ως Επιστημονικός Φορέας και Σύμβουλος του Κράτους κατέθεσε  προτάσεις που αφορούσαν  την  αναστολή όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, καθώς και μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και των προβλημάτων, που έχουν προκληθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο κλάδος των φοροτεχνικών – λογιστών, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων, συνεχίζει να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αυτών και των οικογενειών τους.

Για τον λόγο αυτόν, το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά ο κλάδος των φοροτεχνικών – λογιστών, κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

 • Την Κωδικοποίηση σε ένα ενιαίο κείμενο όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου των διευκρινίσεων και των ερωτημάτων που τίθενται.
 • Την Νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Σήμερα, ο επαγγελματίας φοροτεχνικός – λογιστής, ακόμη και στην περίπτωση εξαιρετικά έκτακτων περιστάσεων έχει λήξη προθεσμιών.
 • Η δυνατότητα διεκπεραίωσης υποθέσεων μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας με τους κωδικούς Taxisnet, η έκδοση εξουσιοδότησης και Υπεύθυνης Δήλωσης, καθώς και πληθώρα άλλων υπηρεσιών, καθιστά εξαιρετικά επείγουσα την παροχή ψηφιακής υπογραφής προς τους λογιστές.
 • Τον επανασχεδιασμό και οργάνωση της διεκπεραίωσης όλων των εργασιών που γινόταν ή δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα μέσω των διαφόρων πλατφορμών από τις δημόσιες υπηρεσίες ή τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι από τα λογιστικά γραφεία, τα οποία ήδη έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας.
 • Την Αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ Υπουργείων και Δημόσιων Υπηρεσιών, που ήδη υπάρχουν, αντί να δημιουργούνται συνεχώς νέες πλατφόρμες καταχώρησης των ίδιων στοιχείων.
 • Πριν την εφαρμογή των νόμων, διαβούλευση με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για να επιλυθούν οι ασάφειες στην πηγή τους.
 • Να αποτραπεί κάθε συνωστισμός στα λογιστικά γραφεία, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε αιτία εξάπλωσης της θανατηφόρας νόσου. Γι’ αυτό πρώτο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ανακοίνωση μιας γενναίας παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, διότι αφενός πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις που προέκυψαν με τα μέτρα της πανδημίας και αφετέρου στην παρούσα φάση προέχει η υγεία των πολιτών, αλλά και του κλάδου των λογιστών.
 • Για τα εισοδήματα του 2019: Εφαρμογή της νέας κλίμακας Φ.Ε. των μισθωτών, άμεση κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, καθώς και απαλλαγή ή μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσων εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους από Δημόσια Αρχή ή πλήττονται, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές.
 • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
 • Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αγορά αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, για την εφαρμογή των νέων αναγκών που προκύπτουν.
 • Την Δυνατότητα ηλεκτρονικής έναρξης και διαγραφής – διακοπής επιχειρήσεων μέσω taxis, όπου αυτό είναι εφικτό.
 • Την Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής (π.χ. μέσω email) όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται από κάθε Δημόσια Υπηρεσία.

«Όλες οι προτάσεις μας, εκτιμούμε πως θα βοηθήσουν τους λογιστές – φοροτεχνικούς να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και η ορθή συνεργασία όλων των φορέων είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών αυτής.

Ζούμε ημέρες που θα αποτυπωθούν στην ιστορία με μοναδικό όπλο μας να είναι η σύμπνοια και η αλληλεγγύη» σημειώνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Λάμπρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ