Οι οπτικοί λένε όχι στα voucher

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλάζει τον τρόπο πληρωμής για γυαλιά οράσεως που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας μαζί με την συνταγή και βεβαίωση η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης).

Oι οπτικοί–οπτομέτρεςτου νομού Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της χώρας αποφάσισαν να μη δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως γιατί:

– Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ τους οφείλει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

– Θα δέχονται χαρτιά αντί χρημάτων αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα και άλλα.

-Δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

– Δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher αλλά μειωμένο λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο οι ίδιοι θα τιμολογούν όλο το ποσό.

– Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζουν οι οπτικοί των Ιωαννινων η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο νόμο επιδιώκει να τους τιμωρήσει και να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους ασφαλισμένους. Το σημαντικότερο όμως είναι να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία.

Όπως τονίζουν, ζητούν:

* Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ προς τους συναδέλφους.

* Διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις μας από την καταστροφή και το λουκέτο. Έχουμε προτάσεις και λύσεις για να ξεπεράσουμε το σημερινό αδιέξοδο.

* Έως να γίνει αυτό να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ