Οι νεροβούβαλοι επέστρεψαν στον Αμβρακικό

nerovoudraseisΌταν το 2002 η ΕΤΑΝΑΜ αναλάμβανε την πρωτοβουλία να ξαναφέρει νεροβούβαλους στον Αμβρακικό, δεν πίστευαν πολλοί στο εγχείρημα. Όμως δεν χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αναθεωρήσουν την άποψή τους.

Το 2002 η ΕΤΑΝΑΜ ανέθεσε στον κ. Γιάννη Φλούδα να εκθρέψει για τρία χρόνια 15 νεροβούβαλους, που μεταφέρθηκαν από την περιοχή των Σερρών. Δέκα χρόνια αργότερα ο κ. Γιάννης Φλούδας εξακολουθεί να ασχολείται με τα ζώα, δείχνοντας ένα περίσσευμα αγάπης και βέβαια οι 15 νεροβούβαλοι έχουν γίνει ογδόντα και αποτελούν έναν ακόμη πόλο έλξης στον Αμβρακικό.

Η ιδιόμορφη αυτή φάρμα βρίσκεται στην Στρογγυλή Άρτας, ένα ιδιαίτερο τοπίο. Ανάμεσα στα σπάνια είδη πανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού βρίσκονται και οι νεροβούβαλοι που χάρη στη φροντίδα του κ. Φλούδα αυξάνονται και πληθύνονται!

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, όπου η υδρόβια βλάστηση είναι άφθονη τα ζώα βόσκουν ελεύθερα, περνώντας τις περισσότερες ώρες μέσα στα νερά. Τους μήνες του χειμώνα έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη φροντίδα και τροφή που είναι κυρίως η βρώμη και το τριφύλλι.

Ο ιδιοκτήτης τους διαθέτει για σφαγή, σε βιολογικό σφαγείο στη Φιλιππιάδα μόνο αρσενικά ζώα, μεγαλύτερα του ενάμισι έτους, ενώ τα θηλυκά μένουν στο κοπάδι για αναπαραγωγή.

Οι νεροβούβαλοι λοιπόν επιστρέφουν στον Αμβρακικό και όσοι επισκέπτονται τον υγρότοπο της Ροδιάς δεν μπορούν παρά να τους θαυμάσουν και αν τα καταφέρουν να τους φωτογραφίσουν κιόλας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ