Οι μονάδες βιορευστών στον Λύγγο… επανέρχονται με νέα ΜΠΕ

vioreusta

Έξι περίπου μήνες μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κάνει αποδεκτή την προσφυγή του Δήμου Ζίτσας και να παγώσει τις μονάδες βιορευστών στο Λύγγο, αυτές επανέρχονται.

Και επανέρχονται με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών ισχύος 400 ΚW στη θέση «Πολτσές- Μάντρα Κλαρί» στην Τοπική Κοινότητα Λύγγου.

Η μελέτη είναι σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι και τις 3 Ιουνίου οπότε και θα πρέπει να κατατεθούν απόψεις και παρατηρήσεις.

Από τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί δεν προκύπτουν ουσιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με την πρώτη ως προς την χωροθέτηση και την ισχύ του έργου.

Οι μονάδες βιορευστών είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους κατοίκους των χωριών όσο και από τους Δήμους Ζίτσας και Δωδώνης.

Αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων ήταν οι προσφυγές που είχαν γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Δήμο Ζίτσας, οι οποίες τον Νοέμβριο είχαν γίνει δεκτές και είχε παγώσει η διαδικασία κατασκευής.

Όπως αναφερόταν στην απόφαση του Υπουργού «τα έργα αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά που απαιτούν τη συνολική μελέτη και τον συσχετισμό τους, ώστε να συνεκτιμηθούν οι επιμέρους συνέπειες καθώς και οι απώτερες συνέπειες στο περιβάλλον. Συντρέχουν δηλαδή οι προϋποθέσεις της μη επιτρεπτής κατάτμησης του έργου σε περισσότερα επιμέρους, στο μέτρο που η κατάτμηση αυτή οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία επιτρέπει τη συνθετική εξέταση και συνολική εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών και επιπτώσεων του όλου ενιαίου έργου, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βάσει της γενικής αρχής της προφύλαξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ