Οι… μισοί Δήμοι της Ηπείρου δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο και τα διπλοπληρώνουν!

asa-leitourgia5

Σε σοβαρό πρόβλημα εξελίσσεται η λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων καθώς οι μισοί σχεδόν δήμοι της Ηπείρου δεν φέρνουν τα σκουπίδια τους στο Ελευθεροχώρι αλλά επιλέγουν ακόμη να τα… θάβουν!

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Δήμους από τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας που για την διαχείριση των απορριμμάτων επιλέγουν ακόμη τους  ΧΥΤΑ.

Κι από δω ξεκινά η αλυσίδα προβλημάτων…

Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων που εξακολουθεί να δέχεται βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Οι Δήμοι που δεν φέρνουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο πληρώνουν κανονικά το τίμημα που τους αναλογεί… Όχι με την θέλησή τους βέβαια αλλά μέσω της παρακράτησης ανταποδοτικών στην οποία προχωρά ανά τακτά διαστήματα η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς αυτή πληρώνει το εργοστάσιο.

Έτσι πληρώνουν κανονικά στους ΧΥΤΑ και στο εργοστάσιο… Με άλλα λόγια διπλοπληρώνουν!

Οι Δήμοι ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα στη μονάδα ΑΣΑ, λόγω της μη λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Φυσικά παρά την απουσία των ΣΜΑ τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο μεταφέρουν όλοι οι δήμοι του Νομού Ιωαννίνων ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι.

Η Περιφέρεια που είχε την ευθύνη κατασκευής των ΣΜΑ έχει ολοκληρώσει πέντε απ’ αυτούς και καλεί πλέον τον ΦΟΔΣΑ να κινήσει την διαδικασία για την λειτουργία τους, ως ο αρμόδιος να τους διαχειριστεί.

Κατά τον πρόεδρο του Φορέα ο διαγωνισμός θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα ωστόσο είναι βέβαιο ότι για αρκετούς ακόμη μήνες το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί.

Έτσι μοιάζει σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα την οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα παραδίδουν στο εργοστάσιο οι 18 Δήμοι της Ηπείρου και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν με ένα ακόμη «καπέλο».

Έτσι μία περιοχή όπως η Ήπειρος, που μετά από χρόνια και μεγάλη προσπάθεια αποτέλεσε το καλό παράδειγμα της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα προβλήματα αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές της χώρας ώστε να καλυφθεί η βασική υποχρέωση προς τη μονάδα ΑΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ