Οι καιρικές…παραξενιές του Ιουνίου…

Παράξενος καιρός.. Δεν υπάρχει καλοκαίρι… Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.. Είναι μερικά από τα σχόλια των ημερών αυτών με αφορμή τα μπουρίνια που χτυπάνε με ένταση και πολλές περιοχές της Ηπείρου. Ο καιρός όμως… ιστορικά είχε ίδιες παραξενιές για τα Γιάννινα. «Κλασικός καιρός για τα Ιωάννινα» σχολίασε στο Epiruspost ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στις ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτές θα μας… ταλαιπωρήσουν και τις επόμενες ημέρες καθώς ο καιρός θα παραμείνει άστατος.

Κατά διαστήματα, όπως σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας θα αναπτύσσονται νεφώσεις και θα εκδηλώνονται καταιγίδες που θα έχουν καθαρά τοπικά χαρακτηριστικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου ενώ το Σαββατοκύριακο θα σημειώσει άνοδο κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι και ο περσινός Ιούνιος είχε ανάλογα χαρακτηριστικά στην περιοχή μας. Αρκετές βροχερές ημέρες που ξεπέρασαν τον μέσο όρο για την περιοχή.

Ο πιο υγρός Ιούνιος για την περιοχή των Ιωαννίνων ήταν αυτός του 1983 όταν σημειώθηκαν 122 χιλιοστά βροχής με τον μέσο όρο στην περιοχή να φτάνει τα 44 χιλιοστά.

Το καλοκαίρι ως σύνολο δίνει 107 χιλιοστά βροχής όμως το 1972 η βροχή που έπεσε ήταν τριπλάσια σχεδόν καθώς ανήλθε στα 308 χιλιοστά.

Η ιστορία της μετεωρολογίας λοιπόν δείχνει ότι υπήρξαν ανάλογες παραξενιές του καιρού… Όπως επίσης δείχνει ότι καλοκαίρι χωρίς έναν τουλάχιστον καύσωνα δεν έχει περάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ