Οι φτωχότερες γιορτές… Χριστουγεννιάτικη αγορά αλλά με άδεια πορτοφόλια…

eortastikos pezo

eortastikos pezo

Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι τα αυτά που έρχονται… Η οικονομική κρίση, παρατεταμένη, έχει εξανεμίσει τις οικονομίες των νοικοκυριών ενώ τα πενιχρά εισοδήματα δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες υποχρεώσεις που εκτοξεύονται στα ύψη λόγω των συνεχών φορολογικών βαρών.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της αγοράς, όπου η κίνηση μπορεί να δείχνει αυξημένη όμως ο τζίρος των καταστημάτων είναι καταποντισμένος και οι αγορές ελάχιστες.

Οι καταναλωτές παρότι γεμίζουν τους εμπορικούς δρόμους περιορίζονται να κοιτούν βιτρίνες. Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί από φόρους δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές για αγορές και όταν αυτές γίνονται, περιορίζονται σε χαμηλής αξίας αγορές καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στα πορτοφόλια τους.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο που βλέπει ακόμα μία φορά άδεια ταμεία. Καταστηματάρχες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σχετικά με την αναμενόμενη κίνηση, τονίζοντας ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα τόσο για τους πελάτες όσο και για τους ίδιους. Μάλιστα σημειώνουν ότι οι προσφορές που γίνονται σε όλα τα είδη από την ένδυση έως και ηλεκτρικά για το σπίτι δεν έχουν αποδώσει.

To φτωχότερο χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό των Ελλήνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας της Deloitte, σύμφωνα με την οποία φέτος οι Έλληνες σκοπεύουν να ξοδέψουν κατά 4,2% λιγότερα χρήματα (438 ευρώ) για τις εορταστικές τους αγορές, σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για το 2015.

Από τα χρήματα αυτά οι Έλληνες αναμένεται να ξοδέψουν 156 ευρώ για φαγητό, 128 ευρώ για δώρα, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές.

Εν το μεταξύ, ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015 θα είναι και το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η ανοδική τάση του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015 αποτελεί συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι για 6 έως 8 άτομα αναμένεται ότι θα κοστίσει 150,96 ευρώ, έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Αυτό οφείλεται σε αυξήσεις τιμών στα γλυκά και στα κρέατα, ενώ η αύξηση στον ΦΠΑ από 23% σε 24% έφερε αύξηση και στα τυποποιημένα είδη σουπερμάρκετ.

{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ