Οι ερωτιδείς: Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα!

Οι ερωτιδείς της Αμβρακίας! Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στον ελλαδικό χώρο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Την σχετική ανακοίνωση θα κάνει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου στην εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Δεν είναι όλα εφήμερα» στις 27 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.30 π.μ. στο Εθνικό θέατρο «Κτίριο Τσίλλερ» στην Αθήνα.

Πρόκειται για την μοναδική παρουσίαση που θα γίνει από την Ήπειρο!

Οι ερωτιδείς της Αμβρακίας αποτελούν ένα βοτσαλωτό δάπεδο που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2018 στην πόλη της Άρτας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στο πλαίσιο των εργασιών για την ανάδειξη του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας κι έλαβε σημαντική δημοσιότητα, κινώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

 Το δάπεδο κοσμούσε το κεντρικό τμήμα λουτρικών εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν του Μικρού Θεάτρου, τα ερείπια των οποίων ενσωματώθηκαν στην υποθεμελίωση του μνημείου.

Χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Κατασκευασμένο από βότσαλα μικρού διαμετρήματος, απεικονίζει σκηνές ερωτιδέων που συμπλέκονται με κύκνους, καθώς και άλλα πλάσματα (χταπόδι, ψάρια κ.α.) τα οποία σχετίζονται με το υγρό στοιχείο.

Το δάπεδο εντυπωσιάζει για τη θεματολογία του και την ακρίβεια στην απόδοση των μορφών και των άλλων πλασμάτων που μαρτυρούν την καλλιτεχνική άνθηση της αρχαίας πόλης και την εκλεπτυσμένη αισθητική των κατοίκων της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ