Οι επιστήμονες αισιοδοξούν για τις πνευμονοπάθειες

pneumonologoi (1)

Με στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ασθενών στον τομέα της Πνευμονολογίας, πραγματοποιείται  στα Ιωάννινα το Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ με διεθνή συμμετοχή.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κων/νος Κωστίκας στα Ιωάννινα για το συνέδριο παρευρίσκονται περισσότεροι από 450 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάμεσά τους επιστήμονες από όλη τη χώρα αλλά και την Ευρώπη, ειδικούς σε θέματα αιχμής, που θα ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα όπως η αντιμετώπιση του σοβαρού άσθματος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, η διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, σύγχρονες τεχνολογίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με παθήσεις των αεραγωγών, νεότερες τεχνικές επεμβατικής πνευμονολογίας, οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος που θα συζητηθούν αφορούν περίπου το 1/3 του γενικού πληθυσμού αλλά και εκείνων που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Η πρόληψη και σωστή αντιμετώπισή όλων αυτών των νοσημάτων από τον Πνευμονολόγο, σε συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική και εξετάστηκαν τέτοιες συνεργασίες στο συνέδριο.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα COVID-free συνέδριο με ελάχιστη θεματολογία γύρω από τον κορωνοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγητής κ. Κωστίκας, προκειμένου να ενημερωθούμε για όλα τα υπόλοιπα θέματα της ειδικότητάς μας, χωρίς να αποκλίνουμε από την κεντρική σημασία του εμβολιασμού ώστε να οδηγηθούμε στο τέλος της πανδημίας.

Ερωτηθείς για τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, προέκρινε ως σπουδαιότερη την διαθεσιμότητα αποτελεσματικών φαρμάκων και ιδιαίτερα νεότερων βιολογικών παραγόντων και στη δυνατότητα των συμπολιτών να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών που παρέχει η σύγχρονη Πνευμονολογία, ακόμα και στα πλαίσια κλινικών μελετών που είναι διαθέσιμες στην Πανεπιστημιακή Κλινική του ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για τους ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα καθώς αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες και θεραπείες, ιδιαίτερα αποτελεσματικές αν η νόσος γίνει αντιληπτή στα πρώτα στάδια.

Στο συνέδριο φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Stills in Motion”, μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής του μεγάλου αθλητικού γεγονότος της πόλης μας Ioannina Lake Run.

Την έκθεση έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν όλοι οι σύνεδροι αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου DuLac, έως και την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ