Η Ήπειρος, μια από τις πιο ορεινές περιοχές της χώρας, είναι αυτή που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία για τις εμπειρίες που χαρίζει στην θάλασσα! Μάλιστα η βαθμολογία της είναι υψηλότερη από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο!
Την υψηλότερη βαθμολογία στην Ήπειρο και τις θάλασσές της δίνουν επισκέπτες από την Αυστραλία, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Το στοιχείο περιέχεται στην μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την φήμη της Ελλάδας και των 13 περιφερειών.
Την υψηλότερη βαθμολογία είχαν η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πολιτισμός και γαστρονομία είναι οι κύριες διαστάσεις της φήμης της χώρας αλλά και της απτής εμπειρίας στους προορισμούς.
Το ανθρώπινο δυναμικό διαχρονικά λαμβάνει τα πιο θετικά σχόλια στις αξιολογήσεις αποτελώντας έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας.
Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης που επηρεάζουν αρνητικά τη φήμη της χώρας συνολικά.
Τα επιμέρους συστατικά της εμπειρίας
Σε εθνικό επίπεδο οι αξιολογήσεις για τα επιμέρους συστατικά του τουριστικού προϊόντος (πολιτισμός, γαστρονομία, εμπειρία στη θάλασσα), έχουν υψηλή βαθμολογία, ενώ ο πολιτισμός (9,3) και η γαστρονομία (9) ξεπέρασαν την εμπειρία στη θάλασσα (8,8).
Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ το ανθρώπινο δυναμικό, δίνοντας εξαιρετική βαθμολογία, περί το 9,4 στο σύνολο της χώρας, ενώ σε 10 από τις 14 χωρικές ενότητες έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τους παράγοντες που εξετάζονται.
Γενικά, καταγράφεται ικανοποίηση ως προς την αξία των εμπειριών σε σχέση με το κόστος (Value For Money) αποδίδοντας βαθμολογία στη χώρα 8,9, ένα πολύ θετικό επίτευγμα ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
Ως προς τη βιωσιμότητα (8,2) και την υγιεινή (8,1), καταγράφονται σχετικα ικανοποιητικές αξιολογήσεις, αν και η βαθμολογία στον παράγοντα υγιεινή είναι χαμηλότερη από 8 στην Στερεά Ελλάδα (5,8), την Κρήτη (7,5) και τα Ιόνια Νησιά (7,6) και οριακά (7,9) στο Β. Αιγαίο και την Πελοπόννησο.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα η βαθμολογία είναι χαμηλότερη από 8 στην Κρήτη (7,8), τις Κυκλάδες (7,2), και την Πελοπόννησο (6,9).
Η τουριστική εμπειρία ανά περιφέρεια
Η Κεντρική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία για τον πολιτισμό, ενώ ακολούθησαν με μικρή διαφορά η Κεντρική Μακεδονία, οι Κυκλάδες και η Δυτική Ελλάδα.
Η Δυτική Μακεδονία έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία γαστρονομία με την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση.
Η Ήπειρος, όπως και το δεύτερο τρίμηνο, έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία για την εμπειρία στην θάλασσα, ακολουθούμενη από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, η Αττική, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος είχαν την υψηλότερη βαθμολογία.
Η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα προηγούνται στις αξιολογήσεις ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής.
Οι βιώσιμες δράσεις επαινέθηκαν περισσότερο στην Κεντρική Μακεδονία.
Κεντρική Μακεδονία, Κυκλάδες και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία για την υγιεινή.
Αξιολόγηση της εμπειρίας ανά αγορά
Οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες, 9,3 και 9 αντίστοιχα, ακολουθούμενοι από εκείνους από τη Γερμανία με 8,8, τη Γαλλία με 8,7 και την Ιταλία με 8,5.
Οι τρεις σημαντικότερες long haul αγορές έδωσαν πολύ υψηλή βαθμολογία -Αυστραλία με 9,4, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς με 9,3.