Οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ αντιδρούν στο κυριαρχικό καθεστώς της ΕΤΒΑ

BIPE IOANNINON

Την παρέμβαση των βουλευτών Ιωαννίνων και του περιφερειάρχη Ηπείρου προς το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ), προκειμένου να γίνουν κρίσιμες αλλαγές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, που εισήχθη στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή προς τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη, η οποία κοινοποιείται και προς το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανικών Περιοχών, με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο εγκαθιδρύεται ένα κυριαρχικό καθεστώς της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ) –της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στην περίπτωση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, ενώ οι εγκατεστημένοι είναι ουσιαστικά δέσμιοι των αποφάσεών της.

Οι βασικές ενστάσεις συνίστανται σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το πώς αναθεωρείται ο «κανονισμός λειτουργίας» των επιχειρηματικών πάρκων, ο οποίος καθορίζειτις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της  ΕΑΔΕΠ και των εγκατεστημένων. Στο επίμαχο άρθρο (άρθρο 23) αναφέρεται ότι η αναθεώρηση γίνεται «ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΑΔΕΠ και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, οι οποίες διεξάγονται είτε με πρωτοβουλίατης ΕΑΔΕΠ είτε εγκατεστημένων επιχειρήσεων που έχουν στην ιδιοκτησία τους ποσοστό 70% της συνολικής έκτασης των επιχειρηματικών οικοπέδων…). Κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί, άρα η ΕΤΒΑ «αποφασίζει και διατάσει»!

Η δεύτερη ένσταση αφορά το άρθρο 27, πουρυθμίζει την υποκατάσταση της ΕΑΔΕΠ. Το προαπαιτούμενο ότι πρέπει να υπάρχει αίτηση και των δύο μερών, ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα υποκατάστασης, καθώς εύλογα τίθεται το ερώτημα ποια κερδοσκοπική ιδιωτική εταιρεία θα υπέγραφε την παραίτηση της από μία κερδοφόρα δραστηριότητα.

«Για τους εγκατεστημένους στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων (150 επιχειρήσεις – πάνω από 2000 εργαζόμενοι…) αυτό το νομοσχέδιο είναι ό,τι σημαντικότερο ήρθε στην Βουλή τις τελευταίες δεκαετίες, για τον απλό λόγο ότιλειτουργούμε εδώ και τρεις δεκαετίεςκάτω από ασαφή νομοθετικά πλαίσια (δημιουργήθηκε υπό τον 4458/1965 και έχει κανονισμό λειτουργίας υπό τον 3982/2011) και υποφέρουμε κάτω από μη ανταποδοτικές και πανάκριβες υπηρεσίες από την ΕΤΒΑ κυρίως, και από τον τοπικό ΟΤΑ δευτερευόντως, σε ελλιπείς και αρχαίες υποδομές (φωτισμοί , δίκτυα…)», αναφέρει ο ΣΕΒΙΠΙ στην επιστολή του, που υπογράφει ο πρόεδρός του Λευτέρης Αραμπατζής, και καταλήγει: «Έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε 150 άξιες επιχειρήσεις ριζωμένες σε έναν δύσκολο τόπο. Περιμένουμε από εσάς να μας στηρίξετε και να μας στηρίζετε αδιάλειπτα.Περιμένουμε από εσάς να ενημερώσετε όχι μόνον τους συνάδελφους σας στην Βουλή αλλά και τον Πρωθυπουργό της χώρας για τα δίκαια αιτήματα μας.Περιμένουμε από εσάς να είστε τόσο ψηλά, έτσι ώστε να μην μπορείτε από εκεί να βλέπετε τα μικροσυμφέροντα και τις μικροπολιτικές, και να επηρεάζεστε από αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ