Οι εκδηλώσεις για την Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

APARAL316

APARAL316

Με σειρά εκδηλώσεων θα εορταστεί και φέτος η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 του μήνα και θα κορυφωθούν ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου με την μεγάλη παρέλαση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

– Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων» καθώς και εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας.

– Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.

Θα ακολουθήσει ο «20ος Μπιζάνιος Δρόμος». Στις 11 το πρωί, θα γίνει εκκίνηση από το Μπιζάνι, ενώ στις 12:45 είναι προγραμματισμένη η απονομή των επάθλων στους νικητές, στην κεντρική πλατεία.

Την ίδια μέρα, στις 11:15, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 – 1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.

Στη μία το μεσημέρι, στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.

– Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.

Στις 11:00, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Θα ακολουθήσει στις 12:15 τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων (πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής) και στη μία το μεσημέρι, θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμου Δωδώνης.

Το απόγευμα, στις 6 θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο.

Στις επτά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος.

Η εκδήλωση, θα κλείσει μουσικά με συναυλία από την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα: «Γιάννενα, Γιάννενα».
Μουσική: Κώστας Λώλης, Στίχοι: Γιώργος Καψάλης, Ποιητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ενορχήστρωση: Φοίβος Παπαδόπουλος, Σολίστ: Σοφία Σπυριδούλα Ζώη, υψίφωνος Μαρία Τσιρώνη, υψίφωνος, Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας Παιδαγωγικού Τμήματος Παν/μιου Ιωαννίνων: Ειρήνη Νικολάου Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων: Μιχάλης Βακάλης, Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Χλίτσιος.

Στις 20:15, οι παρευρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου – χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα», που θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη.

– Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Επετείου, η ημέρα θα ξεκινήσει με εορταστικό πρωινό στις 7:00, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.

Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, στις 11 κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στις δώδεκα το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού στην κεντρική πλατεία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ