Οι δύο όψεις του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο… Υψηλή ενεργοποίηση, χαμηλή απορρόφηση

Στο 23,8% ανέρχεται η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου, του προγράμματος δηλαδή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πορεία του προγράμματος, όμως απέφυγε να κατονομάσει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την χαμηλή απορρόφηση, καθώς είναι γνωστό ότι πέραν της ίδιας της Περιφέρειας έργα εκτελούν δεκάδες φορείς (τελικοί δικαιούχοι στην γλώσσα του ΕΣΠΑ) όπως είναι για παράδειγμα οι Δήμοι, τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και άλλοι καθώς και ο ιδιωτικός τομέας. Και είναι γεγονός ότι αρκετοί απ’ αυτούς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι απόλυτοι αριθμοί του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, μπορούν να δώσουν όχι μόνο την ακριβή εικόνα αλλά και τα αδύνατα σημεία.

Μέχρι σήμερα από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας:

             έχουν εκδοθεί 73 προσκλήσεις ύψους 282.755.484 ευρώ που καλύπτουν το 83,9% του προγράμματος.

             έχουν ενταχθεί 304 έργα ύψους 228.658.722 ευρώ που αντιστοιχούν στο 67,8%,

             οι νομικές δεσμεύσεις έχουν καλύψει ήδη το 41,7% του προγράμματος

             οι δαπάνες ανέρχονται στο 21,22%.

Με άλλα λόγια έχει ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος όμως παρουσιάζεται καθυστέρηση και χαμηλή απορρόφηση.

Και εκεί η ευθύνη ανήκει σε όσους υλοποιούν τα έργα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την Διαχειριστική Αρχή που εκδίδονται οι προσκλήσεις προς τους τελικούς δικαιούχους, συνοδεύονται συχνά με παρατάσεις, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι να εντάξουν έργα.

Αναφερόμενος στο τρέχον ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μόνη στη χώρα που μετέφερε από το προηγούμενο στο νέο μόλις το 6%, υλοποιώντας έτσι νέα έργα, ενώ επεσήμανε πως  εκπληρώνεται στο ακέραιο το βασικό ζητούμενο που είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, επιτυγχάνοντας στο τέλος του χρόνου τον  στόχο ν+3.

Όσον αφορά την κατάταξη στην απορρόφηση, για την οποία η  Περιφέρεια Ηπείρου εμφανίζεται να βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης επί των 13 περιφερειών, εξήγησε  πως στην πραγματικότητα γίνεται σύγκριση ανόμοιων προγραμμάτων, καθώς δύο περιφέρειες της χώρας της Στερεάς Ελλάδος και του  Νοτίου Αιγαίου είναι ενταγμένες στο «στόχο 2» και τα Επιχειρησιακά τους προγράμματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η Ήπειρος δηλαδή στην κατηγορία της (με ποσοστό 23,87%) βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις έντεκα Περιφέρειες,  των οποίων ο μέσος όρος ανέρχεται σε 22,98% και χωρίς να έχει μεταφορά έργων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ