Οι Δήμοι βγαίνουν μπροστά για τα διόδια…

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης είναι οι πρώτοι που αντιδρούν στην αύξηση- φωτιά που έρχεται στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας καθίσταται και ο πλέον ακριβός, κι αυτό εξ αιτίας της δρομολογημένης εκχώρησής του σε ιδιώτες. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και στην περίπτωση που τεθούν σε λειτουργία τα δορυφορικά διόδια δεν θα επέλθει μείωση καθώς η αύξηση έγινε ανά χιλιόμετρο. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής του Υπουργείου, είναι το κόστος σε ορισμένους σταθμούς ακόμη και να διπλασιάζεται.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αντίθεσή του στις αυξήσεις που προβλέπονται στα διόδια της Εγνατίας με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται και κάθε απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων, με την εξαίρεση των ανέργων, οι οποίοι θα διέρχονται δωρεάν, όταν δείχνουν την κάρτα ανεργίας.

Το γεγονός ότι στο Νομό Ιωαννίνων λειτουργούν πλέον τέσσερις σταθμοί διοδίων σε Ιόνια και Εγνατία, επιφέρει σοβαρή επιβάρυνση στο μεταφορικό κόστος και στο εισόδημα των κατοίκων.

“Πάγια θέση του δήμου μας είναι η μείωση της τιμής των διοδίων για ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και για εργαζόμενους που μετακινούνται, για λόγους εργασίας εντός νομού, ενώ ζητάμε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες εφαρμογής ενός ενιαίου, αναλογικού και δίκαιου συστήματος διοδίων και, κυρίως, η όποια τιμολογιακή πολιτική να αποφασίζεται σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα.

Tέλος, πρέπει όλοι οι φορείς της Ηπείρου να κλιμακώσουμε από κοινού τις πολιτικές μας παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των παραπάνω προτάσεων ή και όποιων άλλων αποφασιστούν.

Είναι αρχή μας και το έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα, πως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να υπάρχει συνένωση δυνάμεων για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, αναφέρεται.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Με αφορμή την αύξηση στο αντίτιμο των διοδίων της Εγνατίας Οδού ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο Δήμος μας είναι ένας από τους λίγους που από τα διοικητικά του όρια διέρχονται οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού.

Οι δρόμοι φέρνουν επισκέπτες, φέρνουν κι ανάπτυξη.

Όμως με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, φοβούμαστε πως δεν θα επιτευχθεί κανένα από τα δύο.

Ήδη εδώ και μερικούς μήνες είναι σε λειτουργία τα διόδια της Ιόνιας Οδού, στο Τέροβο. Γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ένα έργο παραχώρησης και για αποφάσεις ειλημμένες.

Θεωρούμε όμως ότι είναι έξω από κάθε λογική η τεράστια αύξηση που έρχεται στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Η απόφαση που ελήφθη εκτοξεύει το αντίτιμο στο σταθμό της Τύριας στα 3,42 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό.

Ο Δήμος μας είχε την τύχη να διέρχονται από την περιοχή του οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες της περιοχής. Σήμερα έχει την ατυχία να φιλοξενεί δύο σταθμούς διοδίων στα διοικητικά του όρια, έναν για τον κάθε δρόμο.

Το βάρος για όσους θέλουν να διέλθουν είναι δυσβάσταχτο. Θεωρούμε ότι η απόφαση για την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και καλούμε τους βουλευτές του Νομού να αντιδράσουν άμεσα στα νέα δεδομένα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ