Οι αυξήσεις στην ενέργεια απειλούν αγρότες και κτηνοτρόφους

pliakos mixalis

Άμεσα μέτρα «θωράκισης» και στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων από την παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ζητά από την κυβέρνηση η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στη διάρκεια της οποίας τα μέλη της κατέθεσαν τις απόψεις τους και υιοθέτησαν την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Δημήτριου Τζιαχρήστα σύμφωνα με την οποία ζητείται μεταξύ άλλων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να καλυφθεί στο 100% το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος.

«Το θέμα που συζητάμε είναι πάρα πολύ σοβαρό και αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου» για την πλειοψηφία των αγροτών και ειδικά όσων διαχειρίζονται μικρό κλήρο, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο  Δήμαρχος Ζίτσας και μέλος της Επιτροπής Μιχάλης Πλιάκος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι σημαντικό το γεγονός, πως η Επιτροπή δε στέκεται αποκλειστικά στην κατάθεση αιτημάτων αλλά προχωρά και στην υπόδειξη συγκεκριμένων λύσεων. «Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο  πολλοί αγρότες –κτηνοτρόφοι να βρεθούν με τεράστια χρέη  και χωρίς ρεύμα καθώς  δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Να σημειωθεί πως με την απόφαση που έλαβε κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Οικονομικών:

•             Την κάλυψη του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής για την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2022 στο 100%,

•             Την κάλυψη του 50% του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμολογίου, μέσα από ενισχύσεις de-minimis ή μέσα από κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης και τέλος,

•             Την άμεση υλοποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης  για χορήγηση των 50 εκ ευρώ ώστε αυτά να συμψηφιστούν το συντομότερο με τους οφειλόμενους λογαριασμούς ρεύματος των αγροτών για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ