Οι αρκούδες έφτασαν στον κάμπο της Λαψίστας!

ixni arkoudas lapsista

Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (ΦΔΛΠΙ), μετά από αναφορά κατοίκου του οικισμού της Άνω Λαψίστας για την εμφάνιση ατόμων αρκούδας (Ursus arctos), επισκέφτηκαν την περιοχή της Άνω Λαψίστας, κοντά στα βορειοδυτικά όρια της περιοχής ευθύνης του ΦΔΛΠΙ, πραγματοποιώντας αναγνωριστικές διαδρομές για εύρεση βιοδηλωτικών ιχνών παρουσίας ατόμων αρκούδας.

Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός θηλυκού ενήλικου ατόμου συνοδευόμενο με δύο νεαρά άτομα.

Κατά την επίσκεψη στελεχών του Φορέα και κατόπιν πληροφοριών από τον εν λόγω κάτοικο, διαπιστωθήκαν βιοδηλωτικά ίχνη (περιττώματα) αρκούδας, άνωθεν του οικισμού της Άνω Λαψίστας.

Επίσης, στον κάμπο της πρώην λίμνης Λαψίστας, όπου υπάρχουν καλλιέργειες καλαμποκιού, κατά την αυτοψία εντοπίστηκαν φρέσκα βιοδηλωτικά ίχνη (περιττώματα) αρκούδας.  

Ο Φορέας κάνει γνωστό ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων εφιστώντας την προσοχή τους προκειμένου να παρακολουθηθεί το εν λόγω περιστατικό για την αξιολόγησή του και τη λήψη πιθανών αποφάσεων με τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που δημιουργηθούν από την προσέγγιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές καθώς και επί της προστασίας του είδους.

Επιπροσθέτως εφιστά την προσοχή όλων των κατοίκων της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ