Οι αργυροπελεκάνοι λιγοστεύουν…

argiropelekanoi

Δραματική χαρακτηρίζεται η  μείωση του αριθμού των αργυροπελεκάνων στα Βαλκάνια σύμφωνα με την  5η απογραφή   πελεκάνων που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για μία ημέρα, εκατοντάδες εθελοντές και παρατηρητές επισκέφτηκαν ταυτόχρονα 95 υγροτόπους στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία όπου και καταμέτρησαν συνολικά 3823 Αργυροπελεκάνους και 3496 Ροδοπελεκάνους.

Στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν 1642 Αργυροπελεκάνοι, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση το 2021 ήταν 3359. Είναι ξεκάθαρο ότι για αυτή τη δραματική αυτή μείωση ευθύνεται το καταστροφικό για το είδος κύμα της Γρίπης των Πτηνών, το οποίο στις αρχές του 2022 κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2000 Αργυροπελεκάνους στη χώρα.

Παρόλα αυτά, για μια ακόμη χρονιά, την πρωτιά σε νούμερα την είχε η Μικρή Πρέσπα με 412 Αργυροπελεκάνους (1179 το 2022) όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία του είδους στον κόσμο. Ακολούθησε η Λίμνη Κερκίνη με 268 Αργυροπελεκάνους, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και ο Αμβρακικός Κόλπος με 166 και 161 Αργυροπελεκάνους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρία  το είδος φαίνεται να μπαίνει σε πληθυσμιακή κάμψη  ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι ο  Αργυροπελεκάνος ανταποκρίνεται στα μέτρα διατήρησης , άρα είναι εφικτό με στοχευμένες δράσεις που θα εξασφαλίζουν μηδενική όχληση στις αποικίες και κατάλληλους χώρους φωλεποίησης ο πληθυσμός να ανακάμψει και πάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ