Οι ανακοινώσεις για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

staikouras enfia

Μεγάλες ανατροπές στο χάρτη ακινήτων σε όλη τη χώρα από την 1-1-2022  προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές σε 13.808 περιοχές.

Η πληθυσμιακή κάλυψη διευρύνεται στο 98% όλης της Ελλάδας, αφού 3.478 περιοχές προστέθηκαν στις παλαιότερες 13.808 ζώνες.

Μέση αύξηση 8%

Η μέση αύξηση στις 13.808 ζώνες όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ανέρχεται στο 8%

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρ. Τριαντόπουλος:

στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%,

στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ

στο 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%.

Που εντοπίζονται οι μεγάλες αυξήσεις

Η επέκταση οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις σε ζώνες τουριστικών περιοχών,όπου οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλές, όπως είναι τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα με τουριστικό ενδιαφέρον.

Επίσης, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται με τη σύγκλιση εμπορικών τιμών με αντικειμενικές, σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον, όπως είναι τα νότια προάστια.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν θα υπάρξει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ αφού θα προσαρμοστούν οι συντελεστές υπολογισμού του στις νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως στον ΕΝΦΙΑ, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές.

«Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ