Οι αλλαγές στις μετακινήσεις εργαζομένων

astinomia vradi epiruspost

Από την 1η Μαρτίου, λόγω της παράτασης του lockdown οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι καινούργιες βεβαιώσεις θα έχουν ισχύ για μόλις μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 8 Μάρτη.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες από την Τρίτη 9 Μάρτη οφείλουν να εκδώσουν νέα έντυπα μετακίνησης για τους εργαζόμενους, είτε από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας είτε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης. Οι βεβαιώσεις χορηγούνται μόνο στους εργαζόμενους παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

τηλεργασία και

νόμιμη άδεια

και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με έντυπο μέσω του «Εργάνη» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οφείλουν να φέρουν μαζί τους εκτυπωμένα από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών τους στοιχείων. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του «Εργάνη» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Στο μεταξύ, έως και την 31η Ιουλίου 2021 παρατείνεται για το έτος 2021 η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11: Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ