Έλεγχοι των off shore στις Παρθένες Νήσους

BR NHSOIΜε επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις εξωχώριες εταιρείες με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, αμέσως μετά τα σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ενημερώνοντας σήμερα τη Βουλή, όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μελετώνται ήδη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Ο υφυπουργός Οικονομικών είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά το αποτέλεσμα του ελέγχου για τις δεκάδες εξωχώριες στην Κύμη. Είναι εντυπωσιακή η καταγγελία του βουλευτή ότι, ενώ δεν έχει ακόμη υπάρξει πόρισμα για τις off shore με έδρα την Κύμη, έχουν εντοπιστεί ακόμη 46 off shore με έδρα τα Νέα Στείρα, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους 92 τίτλους δασικών εκτάσεων κοντά στη θάλασσα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

 

Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι τόσο για τις off shore στην Κύμη όσο και για τις offshore εταιρείες στο Κρανίδι έχει αναλάβει το Διαπεριφερειακό Κέντρο Αθηνών.

Οι έλεγχοι είναι ακόμη σε εξέλιξη και καλύπτονται στο στάδιο αυτό από το φορολογικό απόρρητο. Πρόκειται περί εταιρειών με ακίνητα και, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι ελέγχονται. Αμέσως μετά το πέρας των ελέγχων το Υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τη Βουλή με την επιφύλαξη των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου.

Ο κ. Μαυραγάνης αξιοποίησε τη συζήτηση, για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση μελετά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα έχει ως κεντρικό στόχο τη θωράκιση της ελληνικής νομοθεσίας με τρόπο ώστε να συγκεντρώνεται το πραγματικό αντικείμενο των εταιρειών αυτών στη χώρα της πραγματικής διοίκησης και όχι στη χώρα όπου είναι εγγεγραμμένες. Παράλληλα, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι το θέμα των εξωχώριων εταιρειών απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα και την Ε.Ε. και δεν απέκλεισε να ενταχθεί στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ