Οφειλόμενη τιμή στον Γεώργιο Μυλωνά.. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του!

apokaliptiria_milona1

Σε μία συγκινητική τελετή, η πόλη των Ιωαννίνων απέδωσε την τιμή που όφειλε σε έναν πολιτικό που έβαλε την σφραγίδα του στην περιοχή. Στον Γεώργιο Μυλωνά, τον άνθρωπο που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο, αλλάζοντας για πάντα την πορεία των Ιωαννίνων. Έστω και μεγάλη χρονική καθυστέρηση.. Παρουσία όλων των τοπικών αρχών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης και τοποθετήθηκε στο παρκάκι απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Απώτερος στόχος η προτομή αυτή να μεταφερθεί στην οδό Δομπόλη, έξω από το παλιό Πανεπιστήμιο, υπό την προϋπόθεση ότι το κτίριο θα ανακαινιστεί και θα ζωντανέψει και πάλι!

Ο Γεώργιος Μυλωνάς με την επιμονή του, πέτυχε το 1964, το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας να έχει έδρα τα Γιάννινα. Ήταν η αρχή μιας λαμπρής διαδρομής… Γιατί τα Γιάννινα στην πορεία έπαψαν να είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη και έγιναν το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής… Πολύ περισσότερο στην δεκαετία του 1980, όταν δίπλα στο Πανεπιστήμιο άρχισε να ανθίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

Ο Γεώργιος Μυλωνάς άφησε το στίγμα του στα Γιάννινα, ανέφερε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αναγνωρίζοντας ότι η τιμή άργησε από την πόλη. Δεσμεύτηκε δε πως μόλις η εικόνα του παλιού πανεπιστημίου αλλάξει η προτομή θα μεταφερθεί στην οδό Δομπόλη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σημείωσε ότι η τελετή αποτελεί έναν φόρο τιμής, έναν δημόσιο έπαινο. «Δεν είναι μόνο το έργο αλλά και το ήθος του άφησε ο Γεώργιος Μυλωνάς» είπε ο Πρύτανης, συμπληρώνοντας πως το Πανεπιστήμιο είναι κυρίως το πνεύμα που κατοικεί σ’ αυτό. Έτσι ο Γεώργιος Μυλωνάς δεν προίκισε τα Γιάννινα με το Πανεπιστήμιο του σήμερα αλλά με το Πανεπιστήμιο του αύριο.

Στο έργο του Γεώργιου Μυλωνά αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Η πόλη του οφείλει πολλά, τόνισε, όπως οφείλει και η Ήπειρος στον Αλέξανδρο Μυλωνά, ο οποίος το 1929 έκανε τον πρώτο διαχωρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Μίλησε δε για την στενή σχέση, την φιλία και τον αλληλοσεβασμό που τον ένωνε με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, παρότι προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, γιος του αείμνηστου πολιτικού, ξεδίπλωσε τις μνήμες του από την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του στο Νομό Ιωαννίνων. Θυμήθηκε πως επέστρεφε στην Αθήνα γεμάτος ενθουσιασμό και πως έγινε «τσιμπούρι» στον Γεώργιο Παπανδρέου μέχρι την στιγμή της ίδρυσης του Πανεπιστημίου. «Ήταν απλός, σεμνός, ζεστός άνθρωπος και πολύ χιούμορ», κατέληξε.

Στην τελετή παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Χάρηκα απέραντα και θα ήταν απέραντη η χαρά αν η πόλη μπορούσε να διατηρήσει την αλυσίδα ιστορικής μνήμης μετατρέποντας το παλιό Πανεπιστήμιο σε ένα πολυδύναμο κέντρο δράσεων», τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Ίσως τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεώργιου Μυλωνά και η απόδοση μιας τιμής που όφειλε η πόλη, να αποτελέσει την αφορμή τελικά, για μία ουσιαστική και τεκμηριωμένη διεκδίκηση του παλιού Πανεπιστημίου, το οποίο το κράτος αφήνει να μετατρέπεται σε ερείπιο!

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • apokaliptiria milona1

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • apokaliptiria milona2

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • apokaliptiria milona3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ