Οδεύει προς κλείσιμο η «Κιβωτός» της Πωγωνιανής

kivotos

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για το νέο μοντέλο διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» που περιλαμβάνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εκ βάθρων αλλαγές με στόχο την καλύτερη εποπτεία των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει προχωρήσει ήδη με ταχείς ρυθμούς στην αντικατάσταση προσώπων σε θέσεις «κλειδιά» της ΜΚΟ και στην επάνδρωση ευαίσθητων τομέων με ειδικό προσωπικό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι δεν είχαν όλες οι δομές κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το κλείσιμο των απομακρυσμένων δομών της «Κιβωτού».

Το στίγμα έχει δώσει άλλωστε με τις δηλώσεις της και η ίδια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που τονίζει ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όχι με γνωστούς και φίλους αλλά ειδικούς στην παιδική προστασία».

Στόχος, είναι σύντομα ο οργανισμός να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις προδιαγραφές που ζητούσε γύρω από τη λειτουργία του το υπουργείο και για τις οποίες υπάρχει dead line να λήγει τον Μάιο του 2023.

Ήδη, τα μέλη της νέας διοίκησης έχουν επισκεφτεί το σύνολο των δομών της «Κιβωτού» στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια και έχουν σχηματίσει εικόνα για τη λειτουργία τους εξετάζοντας συγκεκριμένες αλλαγές προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών. Για κάθε μία μάλιστα από τις δομές έχει καταρτιστεί σχέδιο το οποίο σύντομα αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστό», όπως αναφέρει στο iefimerida.gr καλά ενημερωμένη πηγή.

Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι το κλείσιμο απομακρυσμένων μονάδων, όπως στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και ενδέχεται και της Χίου. Πρόκειται για δομές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και οι οποίες φαίνεται να εμφάνιζαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ότι αφορά στην οργάνωση αλλά και στη διαχείριση των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η «φιλοσοφία» του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου. Στις περιοχές αυτές τα παιδιά ήταν πραγματικά αποκομμένα. Αυτό θα αλλάξει. Η δομή της Πωγωνιανής π.χ. δεν έχει λόγω ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Με στόχο την άμεση επιστροφή όλων των παιδιών στο σχολείο κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά τους σε άλλες δομές στις πόλεις αλλά και σε ακίνητα που διαθέτει από δωρεές η «Κιβωτός», ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Τα σημεία μεταφοράς των παιδιών έχουν ήδη βρεθεί και σύντομα αναμένεται να δρομολογηθεί επισήμως και αυτό το μέρος του σχεδίου. Για τη νέα διοίκηση δεν αρκεί μόνο η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας τους.

Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της Πωγωνιανής θα συμπαρασύρει πιθανότατα και τη δομή της Κόνιτσας η οποία δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ