«Όχι» Πλεύρη σε επαναφορά μέτρων το καλοκαίρι – Όλα ανοιχτά για το φθινόπωρο

poli_martios2

Την εκτίμηση ότι το κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε πλησιάζει στην κορύφωσή του και ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγο να επανέλθουν οι μάσκες ή άλλα περιοριστικά μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση των κρουσμάτων ήταν στο 100-120%, ενώ τώρα είναι στο 10% – κάτι που φανερώνει ότι μέσα στον Ιούλιο το τωρινό κύμα «θα έχει κάνει τον κύκλο του»

«Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του κύματος είναι ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση των διασωληνωμένων μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Αντίθετα, πίεση υπάρχει ήδη στις απλές κλίνες, ειδικά στην Αττική, και γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Υγείας θα αναπτύξει απλές κλίνες, όπου είναι αυτό εφικτό, και αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Για την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι υπάρχει απλά σύσταση για τους χώρους με συνωστισμό, ενώ είναι υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες που είναι χώρος μετάδοσης. «Όσοι θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια κάνουν χρήση μάσκας», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha.

Στο ερώτημα αν εξετάζεται η επιστροφή κάποιων μέτρων, o υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η μετάδοση του κορωνοϊού δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους, αλλά κυρίως σε ανοικτούς χώρους και σε μικρότερες ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε ότι δεν έχει νόημα να επιβληθούν υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, καθώς κινητικότητα υπάρχει κατά βάση στους ανοιχτούς χώρους.

«Δεν είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά στη συνύπαρξη με τον ιό. Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά τα απολύτως απαραίτητα και όχι οριζόντια», κατέληξε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ