Όχι κι από την Κόνιτσα στη Βάλια Κάλντα

BALIA_KALNTAΜετά το Δήμο Ζαγορίου και η Κόνιτσα αντιδρά στα έργα που σχεδιάζονται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με αποδέκτες όλους τους αρμόδιους. Παράλληλα αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συντονίζει ανάλογα τις δράσεις.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρεται:

Η διαμαρτυρία μας είναι έντονη για τους εξής λόγους:

•Η εκτροπή θα επιφέρει το τελικό πλήγμα στην περιοχή της Κόνιτσας, η οποία οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτισμικά συνδέεται με τη ροή του ποταμού Αώου. Το περιβαλλοντικό, το αναπτυξιακό, και το οικονομικό μέλλον την περιοχής ακυρώνεται.

•Το πρώτο πλήγμα το υπέστη η περιοχή μας τη δεκαετία του ’80, όταν μεγάλο μέρος των Πηγών Αώου, στις Πολτσιές Μετσόβου, εξετράπη προς το φράγμα Πουρναρίου και στη συνέχεια προς τον Άραχθο. Αποτέλεσμα αυτής της εκτροπής ήταν η δραματική μείωση των νερών του Αώου, ο οποίος τους θερινούς μήνες δεν επαρκεί για την άρδευση του κάμπου της Κόνιτσας. Ως γνωστό τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο η κοίτη του Αώου δεν διαθέτει ούτε σταγόνα νερού, στο σημείο που σμίγει με τον Βοϊδομάτη. Η αιώνια συμβολή του Αώου με τον Βοϊδομάτη αποτελεί παρελθόν.

•Η εκτροπή αυτή αντίκειται στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, δεδομένου ότι οι πηγές Αώου βρίσκονται εντός του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα και εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Επίσης απαγορεύεται η εκτροπή νερού από τη μία υδρογεωλογική λεκάνη στην άλλη, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.

Επειδή η ανάπτυξη της περιοχής μας και η επιβίωσή της εξαρτάται άμεσα από τα νερά του ποταμού Αώου, και επειδή το σχεδιαζόμενο έργο είναι εγκληματικό, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σχεδιάζει για μας χωρίς εμάς.

Όχι μόνο δεν συναινούμε στη μείωση των νερών του Αώου με την εκτροπή της Βάλια Κάλντα, αλλά δηλώνουμε ρητά, απερίφραστα και δυνατά προς κάθε κατεύθυνση:

Ότι ως Δήμος και ως λαός της Κόνιτσας είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μορφή αγώνα, από τον πιο ήπιο ως τον πιο δυναμικό, για να κρατήσουμε τον τόπο μας, ο οποίος ως ορεινός και απομακρυσμένος, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο από την οικονομική κρίση, και να παραδώσουμε με κάθε τρόπο και μέσο τον Αώο ως ποτάμι στις νεώτερες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ