Όχι από τον Φορέα Λίμνης σε αιολικά στο Πωγώνι

aiolika ls

Θέση για τα αιολικά στην περιοχή του Πωγωνίου (Μερόπη- Ωραιόκαστρο) πήρε ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης μετά από σχετικά αιτήματα που δέχθηκε τόσο από κατοίκους όσο και από φορείς.

Η συζήτηση που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα ήταν διεξοδική και στην απόφασή του τονίζει ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κατάσταση διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και τις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων οικοτόπων και των ειδών που απαντώνται στους τόπους Natura 2000, σε σταθερή βάση.

Το Δ.Σ. του ΦΔΛΠΙ εκφράζει τη σαφή αντίρρησή του στην πρόταση χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ στις εν λόγω περιοχές ενδιαφέροντος, Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού και λίμνη Δελβινακίου» GR2130010 και πλησίον αυτής.

Τονίζει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις καθώς και οι αθροιστικές επιπτώσεις ενός έργου, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ένα εφαρμόσιμο και εφικτό σενάριο χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ, για την επίτευξη του εθνικού ενεργειακού στόχου αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον μετριασμό των κοινωνικών αντιδράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ