Ο Υπουργός Ενέργειας απαντά για το φωτοβολταϊκό στα Πεδινά

ano pedina (1)

Απάντηση για το σχέδιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων να αναπτύξει φωτοβολταϊκό στα Άνω Πεδινά έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης στην τοποθέτησή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση.

«Προχωράτε με τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι κάτοικοι που έχουν σπίτι στο Ζαγόρι δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους, κι εσείς πάτε να βάλετε 28.000 φωτοβολταϊκά στον Κάμπο. Δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ηλιακό γιατί υπάρχει διάταγμα, κι εσείς παραβιάζετε το διάταγμα”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Ας το σκεφτεί κανείς: οι άνθρωποι στο Ζαγόρι δε θα μπορούν να έχουν ηλιακό που να φαίνεται στη στέγη του σπιτιού τους και θα κάθονται να κοιτάνε χιλιάδες φωτοβολταϊκά από τα παράθυρό τους».

Ο Υπουργός καυτηρίασε την στάση του ΜεΡΑ που δεν θέλει ούτε ανεμογεννήτριες αλλά ούτε και φωτοβολταϊκά παρά μόνο σε στέγες σπιτιών σημειώνοντας ότι έτσι δεν μπορεί να επιτευχθεί πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το φωτοβολταϊκό στο Ζαγόρι ανέφερε ότι θα γνωμοδοτήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και βάση αυτών των γνωμοδοτήσεων θα ληφθεί η απόφαση για την αδειοδότηση.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θα βάση αυτού θα αποφασιστεί αν θα πάρει ή όχι άδεια. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της χώρας. Μπορούμε να βρούμε χώρους ακόμη και στο Ζαγόρι όπου δεν θα υπάρχει οπτική επαφή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Από την τοποθέτηση του κ. Σκρέκα και την δευτερολογία του πάντως δεν προκύπτει ενδεχόμενο για νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκλειστεί το Ζαγόρι από κάθε προσπάθεια ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ