Ο Υπουργός Εσωτερικών στο Epiruspost.. Μέσα στον Ιανουάριο το νέο πρόγραμμα για τους Δήμους

Εντός του Ιανουαρίου θα παρουσιάσει το Υπουργείο Εσωτερικών το νέο πρόγραμμα για τους Δήμους, το οποίο θα αποτελέσει ουσιαστικά και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα πάρει την θέση του «Φιλόδημου». Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις που έκανε στο Epiruspost το πρόγραμμα θα έχει πλήρως διασφαλισμένους πόρους και σ’ αυτό θα ενταχθούν και τα σημαντικά έργα των Δήμων της Ηπείρου. Ουσιαστικά στο πρόγραμμα αυτό θα περάσουν και όλα ή τα περισσότερα έργα του Φιλόδημου καθώς ορισμένα μπορεί να εξασφαλίσουν πόρους μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναχώρησε την Κυριακή από τα Γιάννινα κι αφού κατά τις ημέρες της παραμονής του πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στο Νομό, συνεργάστηκε με δημάρχους της περιοχής και με τον Περιφερειάρχη.

«Μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστώ και να συνομιλήσω με πολλούς δημάρχους της περιοχής, με τον περιφερειάρχη αλλά και με  πολλούς κατοίκους της περιοχής. Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πιστεύω ότι η περιοχή έχει πολύ μεγάλη δυναμική, οι δύο οδικοί άξονες δημιουργούν μεγάλες προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να συνεργαστούμε με τους δήμους και τις περιφέρειες ώστε να υπάρξει μία ισόρροπη ανάπτυξη και κυρίως να στηρίξουμε τις ακριτικές μας περιοχές», ανέφερε στο Epiruspost ο Υπουργός.

Σχετικά με τον Φιλόδημο και τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η ανακοίνωσή του για κατάργηση του προγράμματος ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «οι δήμαρχοι έπρεπε να έχουν αγωνία πριν μιλήσω για την κατάργηση. Ο Φιλόδημος ήταν ένα πρόγραμμα με έργα 1,3 δις ευρώ ενώ οι πόροι έφταναν στα 134 εκατομμύρια. Τότε λοιπόν έπρεπε να έχουν αγωνία οι αυτοδιοικητικοί».

Υπογράμμισε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των Δήμων με πλήρως διασφαλισμένα κονδύλια.

«Δεν περιοριστήκαμε να πούμε μόνο την αλήθεια. Έχουμε αναζητήσει νέους πόρους, πραγματικούς πόρους γιατί το δικό μας πρόγραμμα το οποίο θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε εντός του Ιανουαρίου, θα είναι ένα πραγματικό πρόγραμμα, με πραγματικά έργα και πραγματικά χρήματα. Και φυσικά σ αυτό θα ενταχθούν τα σημαντικά έργα της αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια της Ηπείρου. Λίγη υπομονή και μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου που έρχεται θα κάνουμε συγκεκριμένη παρουσίαση», ανέφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα θα ενταθεί το σύνολο των έργων που είχαν προγραμματιστεί καθώς τα πιο πολλά είναι χρήσιμα και πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση που θα ξεκαθαρίζει πλήρως τις αρμοδιότητές της.

«Θα γίνει ένα πλήρες ξεκαθάρισμα τόσο ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης όσο και ανάμεσα στο κράτος και την αυτοδιοίκηση. Θα είναι ένας νόμος που θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση και θα έχει φτιαχτεί μαζί με την αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε.

Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει πλήρως η δομή και η λειτουργία στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

«Μία στοιχειώδης μορφή αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους πρέπει να υπάρχει. Οι αρμοδιότητες που θα έχει είναι αντικείμενο προς συζήτηση. Ο θεσμός όμως όπως λειτουργεί σήμερα έχει πολλά προβλήματα», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ