Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα… Οι περιοχές, τα κρούσματα, οι ηλικίες

Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αποτυπώνονται στη νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Υγείας. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Απριλίου. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).  Τα κρούσματα έως 17 ετών είναι μόλις 89, νόσησαν 712 ηλικίας από 18 μέχρι 39 ετών, 1004 από ηλικίας 40 έως 64 ετών και 500 από 64 ετών και άνω.

Από το σύνολο των θανόντων οι 99 ήταν άνω των 65 ετών ενώ δύο ήταν μεταξύ 18 και 39. Οι περισσότεροι από τους διασωληνωμένους είναι άνω των 65 ετών.

Όπως προκύπτει από τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ, οι νομοί στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα είναι οι Γρεβενών, Ευρυτανίας και Φωκίδας, ενώ αντίθετα οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (50 ανά 100.000 πληθυσμού) είναι οι νομοί Καστοριάς, Χερσόνησος του Άθω και Αργολίδας.

Στο Νομό Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα, τέσσερα  επίσης είναι στην Άρτα και πέντε στην Πρέβεζα.

Ο Νομός Θεσπρωτίας δεν έχει κανένα κρούσμα, όμως σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, παρουσιάζει ένα καθώς πρόκειται για άτομο που είχε επιστρέψει από το εξωτερικό, διαμένει στην Αθήνα αλλά έχει δηλωμένο, μόνιμο τόπο κατοικίας στην Θεσπρωτία.

Όπως καταγράφεται και στο σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο ρυθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση στις 20 Απριλίου μετά τη διάγνωση 150 κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 64608 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3523 (5.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ