Ο «τσάρος» της οικονομίας επίτιμος στο ΤΕΙ

epitimos-tsakalotos1

Άπαντες παρόντες στην τελετή αναγόρευσης του Υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Λογιστικής στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στην Πρέβεζα ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από νομούς της Ηπείρου, του Δημάρχου Πρέβεζας, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και άλλων.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας χαρακτήρισε την ανακήρυξη του κ. Τσακαλώτου, ως μια κορυφαία στιγμή για την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή γίνεται για να τιμηθεί η συνεισφορά του τιμώμενου προσώπου στις οικονομικές επιστήμες.

Για την συνεισφορά του κ. Τσακαλώτου στις οικονομικές επιστήμες μίλησε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Χάρης Ναξάκης, ενώ ο Αντιπρύτανης και καθηγητής του ΤΕΙ Κωνσταντίνος Καραμάνης απένειμε στον κ. Τσακαλώτο τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Ο κ. Τσακαλώτος φανερά συγκινημένος παρέλαβε τον τίτλο, ενώ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος όχι στους επίσημους προσκεκλημένους αλλά στους φοιτητές στους οποίους -όπως ανέφερε- “ανήκει” το ΤΕΙ.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • epitimos tsakalotos1

«Η οικονομική επιστήμη μετά την κρίση», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Υπουργός στην ιδιαίτερη πατρίδα του και  αναφέρθηκε στην περίοδο άνθισης του καπιταλισμού στη δεκαετία του 50 και του 60, καταλήγοντας με παραδείγματα στην εποχή της κρίσης, η οποία ξεκίνησε για την χώρα μας (και όχι μόνο ) το 2009.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (τα οποία αντικατοπτρίζουν και την περίπτωση της Ελλάδας), θεωρώντας ότι η αρχή έγινε από την προσπάθεια των πιο “φτωχών” να συμμετέχουν στον πλούτο όχι με αύξηση των μισθών αλλά με υπέρογκο δανεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η είσοδος της Ελλάδας στην Ε.Ε έφερε αποβιομηχανοποίηση με ανάπτυξη μη βιώσιμη που βασίστηκε σε εύκολο χρήμα και μεγάλα έργα. Εκτίμηση του υπουργού είναι ότι η Ε.Ε μια δεκαετία πριν την κρίση μείωσε τις χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα να “ανθίσουν” οι ιδιωτικές ροές χρήματος δημιουργώντας τον υπέρογκο δανεισμό.

Ο Επίτιμος διδάκτορας του ΤΕΙ Πρέβεζας στην ομιλία του αφιέρωσε ειδική ενότητα στην ηθική της οικονομικής επιστήμης. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα χάθηκε η έννοια του δημοσίου συμφέροντος με ότι αυτό σήμανε τελικά για την χώρα μας. «Το πιο καταστροφικό τα τελευταία 3 χρόνια με τον φιλελευθερισμό ήταν η φθίνουσα πορεία του δημοσίου συμφέροντος» κατέληξε ο Υπουργός , θεωρώντας ότι μάθαμε πολλά από την κρίση.

Επιλέγοντας δε να κλείσει την ομιλία του προς τους φοιτητές τους παρότρυνε να υπερασπίζονται πάντα το συμφέρον των αδυνάτων και των λιγότερο ισχυρών .

Πηγή πληροφοριών και φωτο: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ