Ο θησαυρός του Αμάραντου… Οι ατμοί των βράχων που κάνουν τα λουτρά μοναδικά στην Ευρώπη!

ΑΜΑΡΑΝ2

ΑΜΑΡΑΝ2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Είναι τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στο είδος τους. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη! Εδώ δεν υπάρχει κάποια πηγή από την οποία αναβλύζει ιαματικό νερό, ούτε λάσπη για θεραπεία.. Εδώ υπάρχουν ρήγματα σε ένα μεγάλο ασβεστολιθικό βράχο από τον οποίο ξεχύνεται ζεστός ιαματικός ατμός.

Είναι ο Αμάραντος Κόνιτσας με τα περίφημα λουτρά του.

Τα ατμόλουτρα Αμάραντου είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια (ξακουστά και στην περίοδο της τουρκοκρατίας) και η ιστορία λέει ότι ανακαλυφθήκαν τυχαία από ένα βοσκό όταν έβλεπε τους κρύους μήνες του χειμώνα το κοπάδι του να παραμένει για ώρες πάνω στον βράχο. Τα κατσίκια είχαν εντοπίσει τα ρήγματα που βγάζουν τον ζεστό ατμό και σταματούσαν εκεί να ζεσταθούν.

AMARAN1

Φτάνοντας στον οικισμό των λουτρών (πέντε χιλιόμετρα μετά το χωριό Αμάραντος) συναντάμε μια μικρή γραφική πλατεία σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, περιτριγυρισμένη από λιγοστά μικρά κομψά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (με τιμές από 20 ευρώ) , τέσσερα εστιατόρια , το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και τις εγκαταστάσεις των λουτρών .

«Είναι τα μοναδικά ατμόλουτρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη , και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε ο διαχειριστής των ιαματικών λουτρών Κώστας Ζιάκος αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις και τα ιαματικά μπάνια.

ΑΜΑΡΑΝ7

«Στις παρυφές ασβεστολιθικού βράχου διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης θερμός αέρας και μέσα από 15 ρωγμές (καρστικά ρήγματα ) εξέρχονται θερμοί ατμοί. Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους καθιστώντας έτσι τα μοναδικά λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη, ενώ δεν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά διότι τα «ιαματικά λουτρά» δεν είναι θειούχα.

ΑΜΑΡΑΝ3

Οι ατμίδες αυτές έχουν θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες προσελκύοντας επισκέπτες όλων των ηλικιών. Στο χώρο των λουτρών υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ατομικά δωμάτια – λουτήρες, δωμάτια μέγιστης χωρητικότητας δύο ατόμων και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο χωρητικότητας 20 ατόμων όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το ατμόλουτρο τους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες προσφέρεται η δυνατότητα μασάζ. Η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται από 33-38 °C ενώ η υγρασία ανάλογα με το βαθμό ανάμιξης με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 97-100%.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών (Πηγή 16ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο) είναι πολλές :Αδενοπάθειες, αναπνευστικά -άσθμα -, αρθροπάθειες – ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, νευραλγίες, οσφυαλγίες, οστεοαρθρίτιδες, χρόνιες απλές βρογχίτιδες κτλ).

ΑΜΑΡΑΝ6

ΑΜΑΡΑΝ5

ΑΜΑΡΑΝ4

Επιπλέον ο επισκέπτης εκτός από τα ιαματικά μπάνια μπορεί να κάνει δραστηριότητες όπως πεζοπορία, βόλτα με άλογα, αναρρίχηση, διαδρομές 4×4 ή να απολαύσει το μοναδικό τοπίο της περιοχής.

Ο Αμάραντος βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε υψόμετρο 1.260 μέτρων και απέχει 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Κόνιτσας και 92 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα.. Η διαδρομή προς τον Αμάραντο περίπου 40 λεπτά από την Κόνιτσα μέσα σε καταπράσινο τοπίο, πεύκα, έλατα , οξιές, κορομηλιές, μηλιές , πλατάνια, κουτσουπιές, γεφύρια, και αρκετές πηγές και ρυάκια δίπλα στον δρόμο.

Κατά την διαδρομή προς τα Ιαματικά λουτρά αξίζει μια στάση στην βρύση (στο χωριό Εξοχή), την γέφυρα στο φαράγγι του Σαρανταπόρου , στην δεντροκκλησία του Άγιου Παΐσιου (στο χωριό Αγία Βαρβάρα) , και τον παλιό -ανακαινισμένο- παραδοσιακό μύλο (λίγο πριν τον Αμάραντο).. Εικόνες μοναδικές που τα μάτια δεν τις χορταίνουν και μένουν για πάντα στη μνήμη.

AKONITSA1

AKONITSA2

AKONITSA3

AKONITSA4

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ