Ο Θ. Παπαγιάννης στο Μουσείο Μπενάκη

GLYPTA_PAPAGIANNHΔουλειά 18 χρόνων που συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών. Μέχρι τις 6 Μαΐου 2012.

Στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς αναφέρει «Την έκθεση των έργων του Θ. Παπαγιάννη στο Μουσείο Μπενάκη, την περιμέναμε επειδή την είχαμε ανάγκη. Όπως και το θεωρητικό της έξαλλου υπόβαθρο, τον λόγο που την αρθρώνει επεξηγηματικά με την λακωνική αμεσότητα ενός μανιφέστου».

Με τριάντα υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες «τα φαντάσματα μου» όπως τ’αποκαλεί, στήνει ένα τραγικό χορό. Τα έργα που είναι φιλοτεχνημένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος του 1993) και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά φτιάχνουν ένα χορό της σύγχρονης Ελληνικής Τραγωδίας. Στη μέση του χορού ένα ταψί με ψωμιά, σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου και μια πεσμένη μορφή συμπληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης που κάτω από τις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα παίρνει συμβολικές διαστάσεις.

Ο επιμελητής της έκθεσης ιστορικός της τέχνης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Μάνος Στεφανιδης τελειώνοντας την αναφορά του στην έκθεση υπογραμμίζει «Εδώ το δράμα στέκει άφωνο χωρίς λόγια. Γι’αυτό και είναι τόσο επιβλητικό και τόσο καίριο…».

Ο Θ. Παπαγιάννης με απλό και λιτό τρόπο με τον τραγικό αυτό χορό και ένα μικρό κείμενο, θέλει να επισημάνει πως δεν φτάσαμε σ’αυτή την παρακμιακή κατάσταση τυχαία, αλλά οδηγηθήκαμε εκεί μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ