Ο Ράμα επιμένει, η ένταση επιστρέφει στη Χιμάρα

ximara silalitirio

ximara silalitirio

Παρά την διεθνή καταδίκη και τις συνεχείς αντιδράσεις των κατοίκων, η κυβέρνηση Ράμα, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της στη Χιμάρα, υφαρπάζοντας τις περιουσίες Ελλήνων. H Κυβέρνηση αποφάσισε για δεύτερη φορά να προχωρήσει στην… απαλλοτρίωση κατοικιών και περιουσιών προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων και διατηρώντας την ένταση.

Η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ τονίζουν ότι η κρατική παρέμβαση κατόπιν πρότασης και παρότρυνσης των δημοτικών αρχών ξεπερνάει κάθε όριο συνταγματικής τάξης και προσλαμβάνει διαστάσεις βίας εις βάρος της κοινωνίας.

Η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό ανεξαρτήτως της κατακραυγής της τοπικής κοινωνίας γεννά πολλά ερωτηματικά.

Στοχεύει απ’ τη μια την εξυπηρέτηση συμφερόντων κατασκευαστών συνδεδεμένων με το καθεστώς. Επιδιώκει την οριστική υποταγή της τοπικής κοινωνίας και με κριτήρια που άπτονται διακρίσεων λόγω της εθνικής καταγωγής ή κομματικής ταυτότητας. Ξεκινούν οι εργασίες σε μια περίοδο που αναμένεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου και τούτο για να βλάψει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις προς όφελος μεγαλύτερων μονάδων που έχουν κτιστεί σε ιδιοκτησίες λεηλατημένες και με πηγές χρηματοδότησης ύποπτες. Καταστρέφει επί το πλείστον κτίσματα συνδεδεμένα με την ιστορία της Χιμάρας προκειμένου να βλάψει την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά.

Υπό τις συνθήκες αυτές όπου κάθε νόημα συνταγματικής κατοχύρωσης της ιδιωτικής περιουσίας έχει απολεστεί και ο δρόμος εξαντλητικού διαλόγου με την κοινωνία έχει απορριφθεί από πλευράς δημοτικών και κρατικών αρχών οι πολίτες θα εντείνουν τις αντιδράσεις τους για την προστασία των περιουσιών τους και την αναβολή της επιχειρούμενης κρατικής εκβίασης της τοπικής κοινωνίας.

Υπόλογοι για οποιαδήποτε εξέλιξη στο εξής είναι η Κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή που απέρριψαν εσκεμμένα την οδό της αναζήτησης λύσης μέσα απ’ το σεβασμό της άποψης των κατοίκων της περιοχής. Σημειωτέων ότι λόγω χρόνιας παράληψης από πλευράς της πολιτείας, στην εξεύρεση λύσεων για την νομική κατοχύρωση και την κατάρτιση κανονικού κτηματολογίου στην περιοχή οι περιουσίες των Χιμαριωτών είναι έξω απ’ τα υποθηκοφυλακεία και ως εκ τούτου δεν δύναται νομίμως αποζημιωθούν.

«Αλήθεια μέχρι που δύναται να το πάει η Κυβέρνηση ως άξια μόνο των πρακτικών του καθεστώτος Χότζα που απογύμνωσε τους κατοίκους απ’ την πατρική κληρονομιά στη γη και στα σπίτια τους;

Μήπως προκειμένου και να αποπροσανατολίσει και πάλι την κοινή γνώμη από τόσα προβλήματα που καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση και το διεθνή παράγοντα θέλει αυτή την εστία έντασης στη Χιμάρα;

Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια. Τα συμφέροντα όσο ισχυρά και να είναι θα καμφθούν με την αντίσταση της Χιμαριώτικης κοινωνίας όπως και όσα άλλα επιχειρήθηκαν εις βάρος της ιστορικά!», τονίζεται στην ανακοίνωση.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ