Ο Παναγιώτης Σουκάκος εκθέτει τους χάρτες του

SOYKAKOSΠερίπου 200 πρωτότυποι παλαιοί χάρτες από την συλλογή του καθηγητή – ορθοπεδικού, του «δικού μας» Παναγιώτη Σουκάκου εκτίθενται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίας Θεοχαράκη.

Οι εν λόγω χάρτες αναδεικνύουν την εξέλιξη της της χαρτογραφίας από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και παρουσιάζονται είναι ιστορικοί, θρησκευτικοί, σατιρικοί, προμετωπίδες όλοι του χερσαίου και νησιωτικού χώρου.

Σημείο αναφοράς στην έκθεση είναι η δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, ηλικίας 215 ετών, ενός από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού διαφωτισμού.

Οι ιστορικοί χάρτες αφορούν μυθολογικά και ιστορικά δρώμενα και γεγονότα, οι θρησκευτικοί αποτυπώνουν τη γεωγραφία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, ενώ οι πολιτικοσατιρικοί, σε μια πρωτότυπη κατηγορία της έκθεσης, προβάλλουν το πολιτικό παρασκήνιο και κριτικάρουν ακόμα και τη στάση της Ρωσίας κατά τον Ρωσοτουρικό πόλεμο που, ως χταπόδι, απεικονίζεται να απλώνει τα πλοκάμια της σε Δύση και Ανατολή.

Η περιήγηση στην πορεία του Ελληνισμού διαμέσου των αιώνων στους τρεις ορόφους του Ιδρύματος Θεοχαράκη θα διαρκέσει έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ