Ο Μίκης στα Γιάννινα και η συνάντηση με τον Βενιζέλο

theodorakis

Ο Μίκης γεννήθηκε το 1925 στην Χίο. Μεγάλωσε ανά την Ελλάδα και στο ταξίδι αυτό ένας από τους σταθμούς ήταν τα Γιάννινα.

Ο Μίκης βρέθηκε στην πόλη σε ηλικία έξι ετών. Ο πατέρας του, ανώτερος κρατικός υπάλληλος είχε πάρει μετάθεση και μετακομίζει οικογενειακά στην πόλη.

Θα μείνει λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.

 «Ο Μίκης συνέχιζε να ασχολείται συστηματικά με το γραμμόφωνο. Όλη η αστική κοινωνία των Ιωαννίνων διασκέδαζε με τις μουσικές επιλογές του μικρού παιδιού. Το κορυφαίο όμως γεγονός εκείνης της εποχής ήταν η περίεργη γνωριμία του με τον Βενιζέλο.

Κάποια στιγμή ο Βενιζέλος επισκέφθηκε τα Γιάννενα και το σπίτι της οικογένειας. Το κλίμα φυσικά ήταν εξαιρετικά επίσημο. Όταν το παιδί πήγε να πάρει τη θέση του στο τραπέζι για να συνφάγει με τον Πρωθυπουργό δέχθηκε την διαταγή από τον πατέρα του να πάει στην κουζίνα με τις υπηρέτριες. Τότε ο Μίκης Θεοδωράκης αρνήθηκε να υπακούσει και μάλιστα άρχισε να φωνάζει. Ο Βενιζέλος παρενέβη για να τον υπερασπιστεί και μάλιστα τον πήρε και πάνω για τον ηρεμήσει.

Η κατάληξη; Απρόσμενη και ανατρεπτική! Ο συνθέτης που ήθελε δικαίωση από τον πατέρα του κι όχι από τον πρωθυπουργό κατούρησε τον μεγάλο ηγέτη! Την επόμενη μέρα δεν προλάβαινε να μετρήσει τις ξυλιές που δέχθηκε από τον πατέρα του…»

-Από τη βιογραφία του

Από τότε ο Μίκης επέστρεψε πολλές φορές στην περιοχή. Αξέχαστη η συναυλία που είχε δώσει αρχές της δεκαετίας του 1990 στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Μία συναυλία που είχε ολοκληρωθεί με τους στίχους της Ρωμιοσύνης ανάμεσα σε χειροκροτήματα πλήθους θεατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ