Ο μεγάλος δακτύλιος… έπεσε σε γεωλογικά προβλήματα

daktilios vogianou

Αντιμέτωπος με σοβαρά γεωλογικά προβλήματα είναι ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης των Ιωαννίνων, ένα από τα σημαντικότερα έργα που χρηματοδοτεί στην Ήπειρο το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Ως ένα βαθμό τα προβλήματα αυτά είχαν προβλεφθεί από την γεωλογική μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2016 και η οποία προέβλεπε επιπλέον γεωλογική έρευνα από τον ανάδοχο του έργου.

Την μελέτη αυτή ως μέρος της ολοκληρωμένης αποδέχθηκε στη συνέχεια και η Διαχειριστική Αρχή η οποία προχώρησε στην ένταξη του έργου.

Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών καθώς η διαδικασία για την τροποποίηση της μελέτης είχε φτάσει στο τελικό στάδιο με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί η έγκρισή της από το τεχνικό συμβούλιο έργων.

Προς το παρόν η Οικονομική Επιτροπή δεν έδωσε πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία καθώς ζητά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να διερευνήσει τυχόν εναλλακτικές λύσεις που δεν θα επιφέρουν οικονομικό κόστος.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η τροποποίηση της μελέτης προκλήθηκε μετά την ολοκλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου για επιπλέον γεωλογική έρευνα στην περιοχή, όπως προβλεπόταν στη μελέτη και την πράξη ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».

Από τις νέες γεωλογικές έρευνες αναδείχθηκε η ανάγκη επιπλέον εργασιών προκειμένου να συνεχιστεί το έργο, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Παρότι το Τεχνικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την τροποποίηση της μελέτης ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή να μην προχωρήσει στην έγκριση και να ζητηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία η διερεύνηση όλων των πιθανών εναλλακτικών λύσεων που μπορεί να υπάρχουν.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε και το τελευταίο περιθώριο εναλλακτικής λύσης. Δεν θέλουμε να βάλουμε το έργο σε κανέναν κίνδυνο. Πρέπει να το σώσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν καταλογίζουμε ευθύνες στο παρελθόν, ούτε υπηρεσιακές αλλά ούτε και πολιτικές. Επιδιώκουμε την καλύτερη λύση» τόνισε ο κ. Αρλέτος στην εισήγησή του η οποία υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Οικονομικής.

Στο ίδιο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις με την Διαχειριστική Αρχή ώστε να εξεταστούν τα περιθώρια για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έργου μέσα στο όριο της υπέρβασης του 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ